Saga se nadaljuje

Nesojena evropska delegirana tožilca, ki se ju Janševa vlada otepa, znova prijavljena na razpis

S.R/STA
27. 7. 2021, 16.49
Posodobljeno: 27. 7. 2021, 16.59
Deli članek:

Slovenska saga okoli imenovanja evropskih delegiranih tožilcev se nadaljuje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo, slovensko imenovanje evropskih delegiranih tožilcev za evropsko javno tožilstvo (EPPO) je preprečila vlada Janeza Janše. Domnevno zaradi tega, ker nista po godu slovenskemu premierju. V Evropski komisiji so zaradi zamude že večkrat izrazili zaskrbljenost. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je slovensko stran že večkrat pozval, naj čim prej predlaga svoja delegirana tožilca. Nazadnje je to storil ob objavi letnega poročila o vladavini prava v EU. Če se to ne bo zgodilo zelo hitro, bo po poletju odločil o ukrepih, je napovedal Reynders.

Znova kandidirata

Na prvem razpisu, ki ga je vlada razveljavila, je državnotožilstki svet izbral Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, oba pa sta se zdaj prijavila tudi na ponovljen razpis. Na pravosodnem ministrstvu so sicer navedli, da na javni poziv za imenovanje dveh delegiranih tožilcev, ki so ga v uradnem listu objavili 9. julija, do ponedeljka, ko se je razpis zaključil, niso prejeli nobene kandidature, a je Oštir za Radio Slovenija potrdil, da sta se s kolegico Tanjo Frank Eler prijavila tudi na ponovljeni razpis. Na pravosodnem ministrstvu so sicer pojasnili, da dopuščajo tudi možnost, da je kak kandidat svojo kandidaturo vložil prek pošte in lahko prispe šele v prihodnjih dneh. Če kandidatur na trenutni razpis ne bo, bo ministrstvo javni poziv ponovilo, predvidoma pa bo rok za oddajo kandidatur daljši, so pojasnili.

Nezakonit?

"Na tem mestu poudarjamo, da si želimo in prizadevamo za konstruktivno sodelovanje vseh deležnikov za čim prejšnje imenovanje delegiranih tožilk oziroma tožilcev. V interesu ministrstva je, da se v najkrajšem možnem času izvede postopek, ter da se tudi Slovenija s svojima predstavnikoma čim hitreje vključi v projekt evropskega javnega tožilstva," so še poudarili.

Državnotožilski svet, ki izbira med prijavljenimi kandidati in predlog posreduje vladi, je namreč ob objavi ponovljenega razpisa opozoril, da je ta nezakonit. Kot je sporočil, bi ob odsotnosti razlage zakonskih določb s strani sodišča s ponovnim odločanjem sledil vladni arbitrarni razlagi predpisov in s tem pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju.

Dogajanje je prek Twitterja komentiral tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki je zapisal, da je ključno vprašanje v "tej sagi,  ali sta kandidata za evropska delegirana tožilca sprožila nov upravni spor zoper sklep vlade po tem, ko jima je bil končno le (tudi formalno) vročen. S prijavo na novi razpis si predvsem varujeta pravni interes za tožbo." Spomnimo, nesojena evropska delegirana tožilca sta se za pravico že obrnila na upravno sodišče, ki pa je njuno tožbo zavrglo, saj da sta jo vložila prezgodaj, ko še nista prejela sklepa vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev.