Slovenija

Motena bo oskrba, kolone na meji, trpeli bodo gostinci, frizerji, ...

G.G./STA
13. 7. 2021, 20.51
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 21.00
Deli članek:

V sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) vlado pozivajo k vnovični preučitvi izjem glede vstopa v državo, ki bodo začele veljati v četrtek.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Posledice spremenjenih pogojev bodo najbolj občutili prevozniki, gostinci, frizerji in druge dejavnosti, ki se opravljajo ob meji, saj stranke pod temi pogoji ne bodo uporabljale njihovih storitev. Vlada bi morala na drug način spodbujati k cepljenju," je, kot so danes sporočili iz OZS, v pismu zapisal predsednik OZS Branko Meh. Obenem je državljane in državljanke pozval k cepljenju.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je pri tem opozoril, da bo zaradi nastalih zastojev na mejah močno motena oskrba. "Zamude ne bodo nastale le pri oskrbovanju proizvodnih obratov, temveč tudi pri dostavi medicinskega blaga in zdravil, hitropokvarljivega blaga, blaga, namenjenega v trgovine, ipd. Podobnih ukrepov ne pozna nobena evropska država," je izpostavil.

V sekciji za promet ob tem opozarjajo, da bodo dolge čakalne dobe pri prehajanju meje povzročile tudi velik humanitarni problem. Vozniki bodo namreč za dalj časa obstali v dolgih zastojih brez vode, hrane in primernih higienskih pogojev, so zapisali.

Vlado zato pozivajo, naj ponovno preuči v petek sprejeti odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Ta izenačuje pogoje za vstop v Slovenijo, saj bo za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani. Odlok je začel veljati v nedeljo, v praksi pa bo zaživel v četrtek, 15. julija.