Ni Slovenca, ki ne vriska

Blaž Švab: »V bistvu sploh ne znam vriskati"

Marjana Vovk
13. 7. 2021, 21.02
Posodobljeno: 14. 7. 2021, 07.35
Deli članek:

Modrijani so izdali novo pesem Ni Slovenca, ki ne vriska, za katero pravijo, da je kot nalašč za »žure, zabave in čage«, ki so ob umiritvi epidemije spet aktualni. »Upam, da vam s pesmijo damo veliko veselja in pozitivne energije ter vam vsaj malo polepšamo to poletje,« pravi pevec Blaž Švab, ki se veseli, da se je skupina končno vrnila na odre in med ljudi.

Neo Visuals
Čeprav bodo Modrijani zelo zasedeni, si bo Blaž vzel čas in šel z družino na morje.

Čeprav mu je epidemija z odpovedjo koncertov omogočila, da si je vzel več časa za družino (februarja lani je dobil sina in prvič postal očka), se Blaž zdaj neizmerno veseli, da lahko spet požene glasilke in stopi pred občinstvo. Sicer se je s svojimi oboževalci družil prek malih zaslonov z oddajo V petek zvečer, a to je seveda nekaj čisto drugega kot koncert pred občinstvom. In da bo še bolj veselo, so z Modrijani poskrbeli z novo poskočno pesmijo Ni Slovenca, ki ne vriska. Blaža smo malce povprašali o vriskanju ...

Zakaj ste se tokrat odločili za žurersko pesem?
Modrijani smo najboljši v zabavanju ljudi. Znani smo po veselicah in zabavah. V času, ko vsi pogrešamo veselice, smo se odločili, da si na snemanju videospota organiziramo žur in nekaj vzdušja prenesemo tudi ljudem. Pesem smo imeli na vajah že več kot leto dni. Čakali smo na poletje, da jo posnamemo in izdamo.

Neo Visuals
Modrijani z novo pesmijo pozivajo k zabavi.

Po letu dni praktično brez koncertov ste zdaj spet na odrih. Kakšni občutki vas ob tem prevevajo? Je morda tudi kaj treme?
Zelo radi pojemo. Večglasno petje je še vedno naša strast. Najbolj smo pogrešali petje, pa tudi druženje, klepete, skupne prigode, smeh. Ampak ne glede na vse smo se Modrijani ves čas redno dobivali na vajah, snemali, priredili spletni koncert, urejali družbena omrežja, delali plane ...

Je vriskanje lastnost Slovencev? Oziroma zakaj »ni Slovenca, ki ne vriska«?
Modrijani igramo že več kot dvajset let in ves čas ljudi vabimo, da vriskajo in si z vriskanjem dajo duška. Čas je že bil, da naredimo pesem za vse, ki radi vriskamo. Pesem pa govori o lepih lastnostih Slovencev, da znamo držati skupaj, si znamo pomagati, da nam lepi odnosi s sosedi in prijatelji nekaj pomenijo. Aleksander Jež je napisal res lepo besedilo.

osebni arhiv
Blaž je vesel, da lahko znova stoji na odrih.

Kdaj ste vi v življenju najbolj zavriskali?
Po vsaki Noči Modrijanov. Ko smo vsi preživeli napore in pritiske. Noč Modrijanov je še vedno zame najljubši projekt Modrijanov.

Ob katerih priložnostih sicer vriskate?
Ne znam vriskati. V bistvu sploh ne znam vriskati.

Kaj pa ostali Modrijani? Kdo je najboljši v vriskanju?
Najboljši in najglasnejši je kitarist Peter. Vse najboljše vriske na posnetku je posnel on.

Vidim, da boste Modrijani poleti precej delovni. Si boste pa verjetno privoščili tudi kaj počitnic?
Seveda. Z družino že pakiramo za odhod na morje. Zdaj pakiramo dlje časa in še vedno kaj pozabimo.

osebni arhiv
Blaž prvič na traktorju

Vaš sin ima dobro leto – zdaj že kaj pomiga ob vaši glasbi? Ali ima raje kakšne druge ritme?
Ja, ta mali obožuje glasbo. Posluša čisto vse. Miga pa ob Slakih in Justinu Timberlaku.

Odkar ste očka, kaj drugače občutite glasbo?
Kaj pa vem. Zadnji dve leti sta bili zaradi epidemije zelo zahtevni. Najdejavnejši smo bili pri ustvarjanju glasbene oddaje V petek zvečer, kjer smo ustvarjalci neskončno uživali ob novih glasbenih priredbah in odličnih domačih pevcih. Na družbenih omrežjih posnetki petja in igranja v živo beležijo več milijonov ogledov, za kar smo zelo veseli.