Kdo je novi minister brez resorja

Janša predlagal novega ministra

C.E.
12. 7. 2021, 19.28
Posodobljeno: 12. 7. 2021, 23.11
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je v državni zbor posredoval predlog, da Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen.

STA
Mark Boris Andrijanič od aprila vodi strateški svet za digitalizacijo pri vladi.

Po zakonu o vladi lahko ima vlada ministra brez resorja, ki pomaga predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil.

Predsednik vlade ob tem predlaga, da se postopek imenovanja ministra opravi čimprej in skladno s poslovnikom državnega zbora, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Andrijanič, univerzitetni diplomirani pravnik, od aprila letos vodi strateški svet za digitalizacijo pri vladi. Je pa tudi lobist podjetja Uber za Srednjo in Vzhodno Evropo. 

Podiplomski študij je opravil na univerzi v Oxfordu. Izkušnje v poslovnem svetu si je nabiral sprva kot funkcionar v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, v Sloveniji je ustanovil tudi klub diplomantov fakultet Oxford in Cambridge. Nadalje je uspešno mrežil kot vodja nevladne organizacije za promocijo podjetništva Mreža idej, ki je, sprva kot del SDS naklonjenemu Inštitutu dr. Jožeta Pučnika, nato pa v sodelovanju s tem, organizirala kopico dogodkov in okroglih miz z gosti iz politike in gospodarstva. Svojo mednarodno mrežo poznanstev je še okrepil s tem, ko postal štipendist programa Davida Rockefellerja, kot tak pa je bil pred tremi leti soorganizator javnosti nedostopnega ljubljanskega srečanja Trilateralne komisije, ki združuje zasebne lobije iz premožnega sveta in si je v preteklosti zaradi svojega vpliva na odločevalce prislužila celo oznake, kot je »svetovna vlada v senci«. Med drugim se je ime Andrijaniča, sicer vnuka ustanovitelja novomeškega farmacevtskega podjetja Krka, pojavilo v letih 2015 in 2020, ko je bil sopodpisnik pobud za formiranje koalicijskih vlad med SDS in SMC. Lani se jim je ta želja tudi uresničila. Andrijanič je bil prav tako prvopodpisani pri »Pozivu k družbenemu premirju i