Nov izbruh se lahko potegne čez cel julij, avgust in še v september

Milan Krek: »Očitno bomo šli v nov val«! Dvakrat cepljenim delta v najslabšem primeru grozi »z rahlim prehladom«

C.E.
8. 7. 2021, 14.53
Posodobljeno: 8. 7. 2021, 15.11
Deli članek:

Vedno informativni direktor Nacionalnega inštituta za javno (NIJZ) zdravje Milan Krek meni, da bomo »očitno šli v nov val«.

Bobo
Milan Krek je pohvalil državljane, ki se cepijo. »Kar tako naprej, korajžno na cepilna mesta.«
V Veliki Britaniji so z delta različico koronavirusa zboleli predvsem mlajši in tisti, ki niso bili cepljeni ali pa so bili le z enim odmerkom. Tisti, ki so bili z dvema, so zelo zelo redko zboleli, teh je 0,5 odstoka.

Ob pogledu na porast primerov okužb z delta različico, je na novinarsko konferenco po daljšem času prišel sam direktor NIJZ Milan Krek. »Počasi bo število novookuženih na svetovni ravni poraslo, razvijala se nam bo epidemija na svetovnem nivoju.« V Evropi bomo po njegovem tudi priča »odboju navzgor, saj je delta virus že prisoten v evropskem prostoru«.

Tudi v Sloveniji v zadnjih dneh beležimo »za ta čas visoko število okuženih.« »Trend se je obrnil navzgor, kar nakazuje nov izbruh, ki se lahko potegne čez cel julij, avgust in še v september,« meni Krek, ki opozarja na dva bistvena ukrepa. Prvi: »cepljenje, cepljenje in še cepljenje«. Drugi: »poostriti že znane ukrepe, maske, umivanje rok, …«.

Je pa Krek opozoril na bistveno razliko od lanske jeseni. Takrat nismo imeli cepiva, danes pa ga imamo. »Če bi se ljudje cepili, bi bili zaščiteni in ne bi umirali,« opozarja Krek, ki dodaja, da nas pred delta sevom zaščitita predvsem dva odmerka, kar pomeni, da lahko dvakratno oziroma polno cepljene v »najslabšem primeru doleti rahel prehlad«.