Preiskovalna komisija

Zaslišali bi Janeza Janšo. Bojana Beović obžaluje, da niso uvedli popolne prepovedi gibanja

L.K./STA
5. 7. 2021, 11.22
Posodobljeno: 5. 7. 2021, 13.42
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša se zadnje seje komisije minuli teden ni udeležil.

STA
Bojana Beovič in Janez Janša

Opozicijska preiskovalna komisija, ki se ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, se bo ponovno sestala 24. septembra. Predvideno je zaslišanje predsednika vlade Janeza Janše.

Na petkovi seji komisije so zaslišali izvedenca epidemiologija Ivana Eržena, vodjo prve vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojano Beović, v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla in epidemiologinjo Majo Sočan.

Predvideno je bilo tudi zaslišanje Janše, a kot je pred petkovo sejo komisije dejal poslanec LMŠ in vodja komisije Robert Pavšič, premier ni prevzel pošte. Popoldne dan pred sejo so dobili obvestilo kabineta predsednika vlade, "ki naj bi nadomestilo nekakšno opravičilo, ampak to ne formalno ne vsebinsko ne ustreza opravičilu," je dejal Pavšič.

Danes pa je Pavšič na seji DZ, na kateri je premier predstavil program predsedovanja Slovenije Svetu EU, Janši osebno izročil vabilo na zaslišanje. Ob tem je dejal, da Janšo javno vabi na zaslišanje, saj "ima očitno velike težave z dvigovanjem pošte". Za svoje ravnanje si je Pavšič sicer prislužil opomin podpredsednika DZ Jožeta Tanka (SDS), ki je vodil sejo.

"Nimam nobenega problema priti na vašo komisijo, gotovo imam več odgovorov, kot imate vi vprašanj," pa se je v nadaljevanju seje, med odgovarjanjem na poslanska vprašanja, odzval Janša. Spomnil je, da je na dan seje komisije potekala slovesnost ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu, ki je bila napovedana mesec in pol prej. Tudi v prihodnje bo "ne glede na vse spoštovanje parlamentarnih institucij vedno šel na dogodek, kjer se spominjam sobojevnikov, ki so dali življenje za to državo", je dodal.

Zaslišani

Eržen, sicer nekdanji direktor NIJZ, ki je to institucijo kratek čas vodil tudi lani pred začetkom epidemije, je kot sodni izvedenec za področje epidemiologije pripravil izvedeniško mnenje za komisijo. Prav v to njegovo vlogo v času, za katerega je pripravil tudi poročilo, je zmotilo nekatere poslance, ki so v uvodu današnje seje ocenili, da je v konfliktu interesov, zato ne bi smel sodelovati. Poslanke SDS, NSi in SMC so predlagale, da se ga zaradi konflikta interesov razreši, a neuspešno.

Kot sta pojasnila Fafangel in Sočanova, sta iz svetovalne skupine za covid-19 odstopila, ker so imeli epidemiologi premalo besede pri odločitvah o upravljanju epidemije. Fafangel je tudi pojasnjeval, s katerimi ukrepi za omejevanje širjenja epidemije novega koronavirusa se epidemiologi niso strinjali ter zakaj. Beovićeva pa je dejala, da je bila septembra lani premalo odločna z uvajanjem dodatnih omejevalnih ukrepov, ker je bila verjetno pod vplivom napadov v javnosti nanjo osebno. Kot zgrešeno je ocenila, da niso uvedli popolne prepovedi gibanja.