nenavadni pojav

FOTO in VIDEO: Tik ob nahajališču plina izbruhnil “blatni vulkan”

B.K.
5. 7. 2021, 10.35
Posodobljeno: 5. 7. 2021, 10.51
Deli članek:

Ognjeni zublji so švignili visoko v zrak.

Profimedia
Eksplozija "blatnega vulkana" v Kaspijskem jezeru.

Kaspijsko jezero je ponoči zatresla močna eksplozija, ki je izbruhnila v neposredni bližini azerbajdžanskega nahajališča nafte in zemeljskega plina. Vzrok eksplozije, ki je v zrak pognala steber ognja in dima, še ni uradno določen, a iz azerbajdžanskega državnega naftnega podjetja Socar so sporočili, da je najverjetneje šlo za izbruh takoimenovanega “blatnega vulkana”.

Blatni vulkani, ki so v Kaspijskem jezeru zelo pogosti, so geološki pojavi, kjer iz zemlje nenadoma izbruhne večja količina vročega blata, pomešanega z vnetljivImi plini. Ne gre za prave vulkane, saj jih ne povzroči gibanje magme pač pa plinov in blata. Tokrat je bil “izbruh” le 6 kilometrov oddaljen od nahajališča zemeljskega plina Umid. Prav na tem mestu je že leta 1958 prišlo do podobne, a večje eksplozije, ki je segala 600 metrov v višino in 150 metrov v širino.

Profimedia
Eksplozija "blatnega vulkana" v Kaspijskem jezeru.

Azerbajdžan je sicer znan kot ognjena pokrajina, prav zaradi pojavov kot so blatni vulkani. Pod površjem, tako na suhem kot v vodi, se namreč nahaja večja količina zemeljskega plina, ki tu in tam izbruhne na plano. O nenavadnih zubljih na tem območju je tako pisal že beneški trgovec iz 13. stoletja Marco Polo, ki je na poti do Kitajske potoval tudi preko ozemlja, ki danes pripada Azerbajdžanu.