Sodni dan?

Vreme se je razbesnelo, zaradi močnih nalivov, vetra in sodre težave v prometu

S.R.
1. 7. 2021, 12.14
Posodobljeno: 1. 7. 2021, 15.36
Deli članek:

Po več dnevih pasje vročine smo danes doživeli nekaj olajšanja, a to olajšanje spremljajo krajevna neurja.

Novice Svet24
Črno nebo nad Ljubljano.

Meteorologi Agencije RS za okolje so opozarjali, da bodo današnji dan zaznamovale krajevne plohe in nevihte, tudi močnejše, ki bodo s severa zajele večji del Slovenije.

Na Obali se je začelo že opoldne. Prometno-informacijski center je namreč poročal, da je ponekod po Sloveniji, zlasti na primorski avtocesti, zaradi neurja in sodre močno oviran promet. Voznike tako opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih "nevarno in prepovedano!" O močnejših nevihtah v notranjosti Primorske so poročali tudi pri Arsu, kjer so dodali, da bodo v naslednjih urah predvsem v južni polovici Slovenije nastajala krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Z neurji so se nato srečali tudi drugod po Sloveniji. Tako je po poročanju Uprave za zaščito in reševanje malo po 12. uri na Jermaniki v občini Bled meteorna voda zalila stanovanjsko hišo. Na kraju so posredovali blejski gasilci, ki so vodo izčrpali in očistili odtočni jašek.


Na Arsu sicer opozarjajo, da bodo ob krajevnih padavinah posamezne reke prehodno narasle, pri čemer bo v večjem delu države, predvsem na jugu, ob nevihtah z nalivi možno tudi hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov. Voznike k previdni in odgovorni vožnji po poročanju STA pozivajo tudi v zavodu Ustvarimo reševalni pas. Svetujejo jim, naj se na pot odpravijo le, če je nujno. "Če se vozite po avtocesti in nevihtno dogajanje opazite pred sabo, zavijte z avtoceste pri prvem izvozu in pot nadaljujte po regionalni cesti, saj so tam hitrosti nižje in lažje je poiskati zavetje," svetujejo. Voznike opominjajo, naj ob nevihti prižgejo dnevne luči na vozilu, saj samo sprednje led luči niso dovolj. Prilagodijo naj hitrost vožnje, po potrebi prižgejo varnostne utripalke, povečajo varnostno razdaljo z drugimi vozili in vozijo po voznem pasu.


Jutri nas nato čaka delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo, predvsem sredi dneva in popoldne pa se bodo pojavljale posamezne plohe in nevihte, še napovedujejo pri Arsu. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

V soboto bo nato povečini sončno, v nedeljo pa spremenljivo oblačno, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte.