Slovenija

Dikaučič bo na pravosodno ministrstvo prinesel "svežino" in "neobremenjenost"

S.R./STA
10. 6. 2021, 18.10
Posodobljeno: 10. 6. 2021, 18.19
Deli članek:

Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič verjame, da bo, če bo le izvoljen, v delovanje ministrstva vnesel svežino in neobremenjen pristop.

Bobo
Kandidat za pravosodnega ministra Dikaučič pred današnjim zaslišanjem na odboru za pravosodje.

Dikaučič je pred današnjim zaslišanjem na odboru za pravosodje poudaril, da se zaveda, da na položaj prihaja "v zelo napetem političnem času". Prvaku SMC Zdravku Počivavšku se je zahvalil za zaupanje, da ga je predlagal na tako pomembno funkcijo, prav tako bivši ministrici Lilijani Kozlovič, da je pred njim poskrbela za veljavo pravosodja tako v finančnem kot kadrovskem pogledu.

Ocenjuje, da bo njegovo delovanje, če bo imenovan na položaj, posvečeno predvsem predsedovanju Svetu EU in tudi končanju predvidenih zakonskih rešitev, ki so del koalicijske pogodbe. Kot je dodal kandidat za ministra, bo v primeru izvolitve nadaljeval s pripravo zakonskih rešitev in sodeloval tudi pri drugih projektih na ministrstvu. Verjame, da bo vanje vnesel svežino in neobremenjen pristop.

Neobremenjen?

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je dodal, da Dikaučič prihaja iz praktičnih pravnih okolij, da ni obremenjen in da ne sodi v nobeno od pravniških ali drugih omrežij. Na ta način bo lažje, z manj pritiski in nahrbtniki izvajal svojo vlogo.

Ponovil je, da so se za kandidata Dikaučiča odločili zaradi ureditve stečajne zakonodaje. Nekateri so sicer ocenjevali, da to področje ni ključno za delovanje pravne države kot take, toda v SMC so že večkrat izpostavili, da so "politični partner gospodarstva". Prav na tem področju zato vidijo še veliko možnosti za izboljšave, saj se tudi na ta način ščitijo delovna mesta in podjetja.

V Dikaučiču so tako prepoznali kandidata, ki bo s svojo svežino in neobremenjenostjo v preostalem času izpeljal doslej še nedokončane projekte. Perič je še izpostavil, da Dikaučič prihaja na urejen položaj.

Pa je Dikaučič resnično "neobremenjen" kandidat brez prtljage? O Počivalškovem izbrancu so se danes obširno razpisali na portalu Necenzurirano.si, kjer so pojasnili, zakaj Dikaučič ne bi smel postati novi minister za pravosodje.