FBI

Slovenskemu športniku grozi 30 let zapora

Žiga Kariž
10. 6. 2021, 18.08
Deli članek:

Luka Klasinc naj bi naplahtal ameriške oblasti in si želel prisvojiti 1,5 milijona evrov. Del denarja je že nakazal na račune v Sloveniji, Mehiki, Indiji in na Kitajskem.

Radio Krka, M.K.
Luka Klasinc je leta 1992 Slovenijo zastopal na olimpijadi, zdaj se je znašel za zapahi v ZDA.

Leta 1992 je Slovenijo na olimpijskih igrah v Albertvillu v Kanadi zastopal tudi Luka Klasinc. Takrat vrhunski drsalec, večkratni državni prvak je na olimpijadi osvojil 26. mesto. Kasneje se je posvetil učenju drsanja in rolanja. Skozi njegovo šolo Lucky Luka je šlo na stotine, če ne tisoče slovenskih otrok. Tisti, ki so z njim delali, povedo, da so tako Luka kot njegovi vaditelji vedno veljali tudi kot izvrstni animatorji. Klasinc je dejavnosti učenja rolanja in drsanja dodal še organizacijo dogodkov in kasneje večjih projektov, kot je postavitev umetnih drsališč.

Uspešen začetek

Bil je prvi, ki je postavil umetno drsališče v središču Ljubljane, pripravil ledeno ploskev za hokejsko tekmo na Trgu republike. Drsališča je postavil v številnih slovenskih mestih, od Kamnika, Murske Sobote, Novega mesta … A kot kaže, si je zadal preveč ambiciozne cilje. Kljub temu, da je imelo njegovo drsališče v centru Ljubljane odličen obisk, je Mestna občina Ljubljana za izvedbo drsališča decembra 2017 izbrala druge izvajalce. Obenem je pričelo leta 2017 delovati tudi drsališče pod Halo Tivoli, Klasinc pa je na parkirišču ob železniški postaji postavil za Ljubljano megalomansko drsališče, ki očitno ni prinašalo dohodka, kot ga je podjetnik pričakoval.

Poslovni neuspeh

Kmalu po odprtju so ga začeli zapuščati delavci zaradi neporavnanih obveznosti, obiskali so ga tudi policisti in inšpektorji. Le ugibamo lahko, ali je bil poslovni polom leta 2018 vzrok za poskus mednarodne goljufije, ki je Klasinca spravila za zapahe v Ameriki. V dokumentih, ki jih je objavilo ameriško pravosodno ministrstvo, je zapisano, da je obtožen bančnih prevar v zvezi s posojili podjetjem med pandemijo covida-19. Zvezna tožilka na Manhattnu Audrey Strauss trdi, da je poskušal s ponarejenimi dokumenti priti do več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev pomoči. Obtožujejo ga prevare, ponarejanja dokumentov in kraje identitete.

Ameriška avantura

Klasinc je 23. avgusta 2019, torej še pred začetkom epidemije, v ameriški davčni oazi Delaware odprl podjetje BOB77, ki naj bi se ukvarjalo z organizacijo drsalnih spektaklov po svetu. Podjetje je septembra 2019 odprlo en bančni račun, nato pa julija 2020 še dva. V noči s četrtega na peti julij leta 2020 je prek spletnega sistema za oddajo vlog za pomoč Klasinc vložil več zahtevkov za posojila, ki jih je ameriška vlada namenila podjetjem, katerih poslovanje je bilo prizadeto zaradi epidemije covida-19. Vsako malo podjetje je lahko prejelo posojilo do višine 150.000 dolarjev. Klasinc je glede na ugotovitve FBI vložil kar 11 takih zahtevkov. Na podlagi tega so mu na računa v ZDA med julijem in septembrom 2020 nakazali 1.595.800 ameriških dolarjev oziroma 1,31 milijona evrov. FBI je ugotovil, da naj bi bili vsi zahtevki podani z istega IP-naslova, ki naj bi se nahajal v Dallasu v zvezni državi Teksas. Na vlogah, ki so se nanašale na podjetje BOB77, so bila različna imena in različne telefonske številke. Vsaka vloga je imela naveden tudi drug bančni račun. Kasneje je bil na agencijo, zadolženo za izplačilo, poslan popravek in namesto vpisanih bančnih računov so bili vneseni računi podjetja BOB77.

US depratment of Justice
Del obtožnice, ki ga bremeni goljufije in kraje identitete.

Denar na vse strani sveta

Ko je na račun podjetja osmega julija prišlo nakazilo v višini 600.000 dolarjev, je bil denar nakazan na več računov po svetu, med drugim tudi v Slovenijo in na Kitajsko. Štirinajstega julija je sledilo še nakazilo v višini 747.500 dolarjev, denar pa je bil nakazan na račune v Mehiki, Indiji in na Kitajskem. Denar je z ameriških računov v tujino odtekal postopoma prek nakazil različnih višin, vse od 750 dolarjev pa do 450.000 dolarjev.

Račune zaprli

Triindvajsetega septembra 2020 je banka, pri kateri je Klasinc odprl tri bančne račune za svoje podjetje, opazila sumljivo dogajanje na računih, preostala sredstva zamrznila in Klasincu poslala e-sporočilo, v katerem so ga prosili za obrazložitev. Klasinc jim je 5. oktobra poslal elektronsko pošto, v kateri naj bi bili dokumenti, ki naj bi opravičevali dogajanje na računu. Zapisal je, da naj bi bila nakazila plačila poslovnim partnerjem in dobaviteljem opreme. Razložil je še, da denar, ki ga je prejel s strani vlade, naj ne bi bilo posojilo, ampak denar za investicije. Klasinc naj bi zapisal tudi: »Prosim, iskreno vas prosim, ponovno aktivirajte moje račune.« K elektronskemu pismu je bil priložen dokument, ki naj bi ga izdal ameriški urad za malo podjetništvo, a izkazalo se je, da je ponarejen. Decembra 2020 je banka Klasincu zaprla račune.

Stopil v past

Očitno je Klasinc v veliki finančni stiski, saj se je 31. maja prek Istanbula odpravil v ZDA. Prvega junija je obiskal banko in želel dostop do preostalega denarja. Ker ga je banka zavrnila, se je oglasil tam še drugega in tretjega junija, a vsakič brez uspeha. Sedmega junija bi se Klasinc moral vkrcati na letalo za Istanbul, vendar ga je pred tem prestregla roka pravice. Na sodišču se ni želel izreči o krivdi, grozi pa mu do 30 let zapora. O njegovi aretaciji so poročali vsi večji ameriški mediji. Ameriški vladi je bilo vrnjenih nekaj več kot 800.000 dolarjev.