Pretresanje

Kaj bo glede epidemioloških ukrepov odločila vlada?

S.R./STA
2. 6. 2021, 07.06
Posodobljeno: 2. 6. 2021, 07.06
Deli članek:

Čeprav smo v skladu z vladnim semaforjem oziroma načrtom sproščanja ukrepov že dober teden dni zreli za tako imenovano zeleno fazo, od slovenske vlade danes ne gre pričakovati kakšnega rahljanja pasu.

STA
Fotografija je simbolična.

Če gre sklepati iz izjav članov svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in predstavnikov vlade, se tudi danes obeta podaljšanje ukrepov za zamejitev epidemije covida-19. Kot je za srede postalo običajno, se bo namreč vlada Janeza Janše popoldne sestala na redni seji, na kateri bo pretresala epidemiološke podatke in z njimi povezane veljavne ukrepe. Dodatno sproščanje ni predvideno, čeprav Slovenija že izpolnjuje pogoje za prehod v zeleno fazo.

Tudi vodja svetovalne skupine Mateja Logar je potrdila, da tudi ta teden vladi niso predlagali dodatnega sproščanja. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je bilo po podatkih za ponedeljek 275, kar glede na vladni semafor sproščanja ukrepov sicer zadostuje za prehod v zeleno fazo.

Kot je prejšnji teden dejal premier Janez Janša, je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.