Protivladni shod

FOTO in VIDEO: Ljubljanske ulice preplavila nepregledna množica, protestniki ustanovili nov "Trg republike"

S.R.
28. 5. 2021, 18.16
Posodobljeno: 29. 5. 2021, 08.31
Deli članek:

Včeraj se je ob približno 18. uri na Prešernovem trgu začela zbirati množica ljudi, ki ima pred seboj en cilj, padec vlade Janeza Janše. "Volitve zdaj," je odmevalo po ljubljanskih ulicah, protestniki pa so osrednji program tokrat izvedli na drugi lokaciji.

Bobo
Protivladni shod v Ljubljani.

Na včerajšnjem protivladnem shodu, tako imenovani "vseslovenski vstaji za predčasne volitve," je bilo pričakovati precej večje število ljudi kot na običajen petek, ko po središču ljubljane kolesarijo petkovi kolesarji. Udeležbo so namreč napovedale različne civilnodružbene skupine in tudi opozicijske stranke. Da se bodo udeležili protivladnega prostesta, je napovedalo pet sindikalnih central, študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki in umetniki ter marginalizirane skupine. Kot je poročala STA, so podporo protestnikom med drugim izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo. 

Bralec
Protestniki se danes izjemoma niso podali proti parlametnu, temveč so ob Celovški cesti oziroma kopališču Ilirija ustanovili nov "Trg republike."

"Ta hiša iz kart se sesuva in se bo sesula," je v svojem govoru poudaril Jaša Jenull, eden najvidnejših in najbolj vztrajnih petkovih kolesarjev, je v svojem.

Protestniki so sicer v en glas zahtevali predčasne volitve. Za včerajšnji protest so nekoliko prilagodili svoj načrt, s Prešernovega trga se namreč niso podali na Trg republike pred parlamentom, temveč so se po poročanju TV Slovenija po slovenski cesti podali do križišča s Celovško, kjer so ustanovili nov "Trg republike," saj da so "starega" povsem zaprli in ogradili. Sicer pa naj bi se v središču Ljubljane do 19. ure zbralo na tisoče ljudi. Sami protestniki so nekoliko pozneje pojasnili, da se je že zbralo 40.000 ljudi, a so to zgolj ocene, na natančnejše število pa bo treba še počakati. Na policiji so le dejali, da se je zbralo več tisoč ljudi, po poročanju TV Slovenija bi bila lahko uradna številka sicer verjetno nekoliko nižja od 40.000.

Protestnike so nagovorili številni predstavniki sindikalnih central, aktivisti petkovega kolesarskega gibanja, podporniki referenduma o zakonu o vodah ter predstavniki kulturne in akademske sfere. Med njimi tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, ki je dejala, da so tam, "ker je treba glasno povedati, da pravic delavcev in delavk ne moremo več uveljaviti s pogajalskim dialogom. Vlada bo prej ko slej druga, škoda pa bo ostala in plačevali jo bomo vsi državljani."

STA
Protivladni protest v Ljubljani.

"Po zastavah in kulturi izražanja sodeč protislovenska," je glede tako imenovane "vseslovenske vstaje" na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

V središču Ljubljane je bilo sicer zaznati tudi močno prisotnost policije, protest pa ni bil prijavljen. Policija je protestnike v zadnjih dneh že pozvala k upoštevanju vseh epidemioloških priporočil in ukrepov ter hkrati njihovih navodil. Protestnike so, zanimivo, posebej opozorili še, naj se ne poslužujejo žaljivih transparentov in retorike. Svojo "udeležbo" so sicer napovedali tudi zdravstveni inšpektorji, ki bodo budno pazili, koliko imajo protestnikih v mislih tudi zloglasni covid-19, ki je še vedno med nami.

Novice Svet24
Promet na križišču Celovške in Tivolske ceste je ohromljen.

Na protestu tudi varuh človekovih pravic

Policisti zoper tri organizatorje shoda vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti so ugotovili 26 kršitev zakona o nalezljivih boleznih. Podali bodo dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic, so še sporočili.

Podporniki protestov so sicer pozvali k mirnim, nenasilnim in dostojanstvenim protestom, obenem pa je bilo slišati tudi pozive policiji k neagresivnemu pristopu na včerajšnjih protestih in k temu, da naj protestnikom dovolijo izvrševanje ustavne pravice do mirnega združevanja in do protestov, poroča STA. Amnesty International Slovenija in Pravna mreža za varstvo demokracije bosta danes sicer izvajala monitoring protestov. Sicer pa je včeraj operativno-komunikacijski center policije v Ljubljani s sodelavci obiskal varuh človekovih pravicPeter Svetina. Po poročanju STA izvajajo nadzor nad delovanjem policije, po potrebi pa bodo obiskali tudi prostore za pridržanje. Pobudniki so policistom namreč očitali neprimerno oziroma neenako obravnavo, dolgotrajno obravnavo kaznivih dejanj, čezmerno uporabo sile, neustrezno komunikacijo in drugo.