Parlament ograjen

Na protestih tudi opozicija: Epidemija pojenja, "vse pojenja, razen poteze in grobosti te vlade"

S.R./STA
28. 5. 2021, 16.57
Posodobljeno: 28. 5. 2021, 17.38
Deli članek:

Petkovim kolesarjem in drugim protivladnim protestnikom naj bi se danes pridružili tudi sindikati, študentje, upokojenci, umetniki in glasbeniki, udeležbo pa je napovedal tudi del opozicije.

Bobo
Ograja je postavljena.

Večji del opozicijskih strank z ostro kritiko vladne politike podpira današnje proteste v središču Ljubljane, pri čemer so nekateri med njimi že napovedali, da se bodo protestov udeležili tudi sami.

"Trg republike - tako kot vsi drugi trgi v Sloveniji - ni ne vladni ne opozicijski, pač pa skupen. Trg je mesto, kjer mora biti po ustavi v vsakem primeru in trenutku ljudem zagotovljeno svobodno združevanje, svobodno nasprotovanje in izrekanje mnenja o vladni politiki," pa je bil v izjavi novinarjem na Trgu republike jasen koordinator Levice Luka Mesec.

A vlada Janeza Janše je po njegovem mnenju s to ograjo pokazala, da niso le ljudje tisti, ki vladi ne zaupajo več, pač pa vlada radikalno ne zaupa ljudem. "Vladna politika je tista, ki se ljudstva boji," je prepričan Mesec. Zato v Levici napovedujejo udeležbo na današnjih protestih. "Vsakič, ko se pojavijo ograje, je treba zavzeti stran. Našo stran poznate: smo in bomo vedno na stani ljudstva," je še dejal in pozval na proteste tudi državljane.

Tudi v LMŠ

Udeležbo na protestih napovedujejo tudi v LMŠ. Na vprašanje, ali se mu protesti ne zdijo sporni z epidemiološkega vidika, je poslanec LMŠ Robert Pavšič v današnji izjavi v DZ odgovoril z oceno, da politika epidemijo covida-19 zlorablja za vse možne izgovore. Danes epidemiološka slika ali stanje v državi po njegovem mnenju ne odraža epidemije, ampak odnos te vlade do epidemije in vsega dogajanja. "Videli smo, kaj vse so uporabili in sprejeli medtem, ko naj bi se borili z epidemijo. Mene niso prepričali in ljudi, ki bodo danes prišli na ulice, tudi ne," je dejal Pavšič.

Sicer pa ugotavlja, da je že vreme takšno, da koronavirus pojenja, kar kaže tudi statistika. "Vse pojenja, razen poteze in grobosti te vlade," ugotavlja poslanec.

V SD po lastni volji

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi v DZ ugotavljal, da bo zunaj protest, obenem pa so na dnevnem redu današnje seje DZ točke, ki razburjajo tudi javnost. Poslanci namreč obravnavajo koalicijski predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Po Hanovem mnenju je kot politik danes modro biti tiho in predvsem poslušati ljudi. "S tem bomo tisti, ki smo odgovorni politiki, največ naredili," je prepričan.

V SD sicer proteste podpirajo in pozivajo, naj bodo mirni. Poslanska skupina SD se jih ne bo udeležila organizirano, "če bo kdo šel, dobrodošel". "Dokler bom v parlamentu, bom poskusil tukaj izraziti svoje stališče. Ko bom v civilni družbi, pa bom šel tudi na proteste," je dodal Han. Po njegovih ocenah mora sicer veliko število protestnikov vplivati tudi na dogajanje in razmerja v DZ. "Ljudje ne protestirajo, ker jim je dolgčas, ampak ker so razočarani nad delom politike in ukrepi. Odgovorna politika jih mora slišati," meni.

V SAB računajo na svoje člane

Predsednico SAB Alenko Bratušek žalosti, da se morajo ljudje v Sloveniji odpraviti na ulice, da pokažejo nestrinjanje z vsem. Jih pa razume, saj so po njenih ocenah nezadovoljni ob vsem dogajanju v državi. "Vlada jih je imela priložnost slišati, a očitno jih ne in danes bo dobila ure, dve ali tri resnice," je v izjavi dejala Bratuškova.

Poudarila je, da v SAB podpirajo mirne proteste, prepričani pa so, da morajo to ostati protesti civilne družbe in se jih stranka zato ne bo udeležila. Prepričana pa je, da bo med protestniki veliko članov stranke SAB.

Na vprašanje, ali zaradi epidemioloških razmer ni to neodgovorna poteza, je odgovorila, da tu trčimo na nov problem, saj vlada sama ne spoštuje svojih pravil. Če bi spoštovali vladni semafor glede ukrepov, ki je dolgo veljal, smo po besedah Bratuškove v zeleni fazi in težav ne bi bilo več. Dodala pa je, da mora vsak na protestih poskrbeti za svoje zdravje in zdravje vseh drugih.