misija nemogoče

V 36 dneh bi morali cepiti 44 odstotkov prebivalcev

Mihael Korsika
26. 5. 2021, 18.15
Deli članek:

V petih mesecih od začetka cepljenja proti covidu-19 je Slovenija uspela z drugim odmerkom cepiti 341.055 oseb oziroma 16,3 odstotka vseh prebivalcev. Ob takšnem tempu 60-odstotne precepljenosti ne bomo dosegli do konca junija, kot je napovedovala vlada, temveč šele spomladi prihodnje leto.

Bobo
Slovenija je po deležu cepljenih z drugim odmerkom v drugi polovici držav Evropske unije.

V ponedeljek je bilo med 3558 opravljenimi PCR-testi na okužbo z novim koronavirusom potrjenih 326 okužb. V bolnišnicah se trenutno zdravi 295 oseb, od katerih jih 92 potrebuje intenzivno terapijo. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 309, v zeleno fazo bo Slovenija predvidoma prešla prihodnji teden.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v Sloveniji trenutno 5374 aktivno okuženih. V dobrih 14 mesecih od razglasitve epidemije je boj z boleznijo izgubilo 4358 prebivalcev.

V petih mesecih z drugim odmerkom cepili 16 odstotkov

cepimo.se
633.571 prebivalcev Slovenije je prejelo prvi odmerek cepiva.

Največje upanje za konec epidemije predstavlja zadostna precepljenost prebivalstva. V petih mesecih od začetka cepljenja proti covidu-19 je Slovenija uspela z drugim odmerkom cepiti 341.055 oseb oziroma 16,3 odstotka vseh prebivalcev.

Čeprav je Slovenija po precepljenosti prebivalstva z vrha držav Evropske unije padla v drugo polovico lestvice, vlada že nekaj mesecev zagotavlja, da bo do konca junija, torej čez mesec dni, dosegla 60-odstotno precepljenost prebivalstva.

Da bi dosegli želeni cilj, se je definicija precepljenosti v Sloveniji vseskozi spreminjala. Januarja je predsednik vlade Janez Janša govoril o 70-odstotni precepljenosti do poletja, ki si ga je ob začetku leta za cilj zadala Evropska unija. Pozneje je bilo govora o 60-odstotni precepljenosti prebivalstva. Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin je marca omenjal 50-odstotno precepljenost. »Cilj, da precepimo 50 odstotkov prebivalstva do konca junija, je dosegljiv, naše ambicije so še večje,« je ob obisku cepilnih mest v Ljubljani, Žalcu in Celju marca napovedal Kacin.

STA
Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja je državni sekretar Jelko Kacin.

V zadnjem času je bil cilj precepljenosti postavljen na 60 odstotkov odrasle populacije, a pristojni k precepljenim niso šteli le posameznikov, ki so prejeli drugi odmerek cepiva (v primeru proizvajalca Janssen zadostuje že en odmerek), temveč tudi tiste, ki so bolezen že preboleli.

V Sloveniji je covid-19 do zdaj prebolelo 242.366 oseb, vendar vseh prebolevnikov ni mogoče šteti v skupino precepljenih. V primeru vstopa v Slovenijo iz tako imenovanih rdečih držav se posameznik izogne obvezni karanteni, če ob prehodu meje predloži potrdilo zdravnika, da je prebolel covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Čeprav vsi, ki so zboleli pred tem, ob prehodu meje ne veljajo za prebolevnike, jih pristojni štejejo v množico precepljenih. Oseb, ki so covid-19 prebolele pred več kot šestimi meseci, je nekaj več kot 120.000.

Okrnjena dobava cepiv

Pri zadanem cilju do konca junija precepiti 60 odstotkov populacije ali vsaj odrasle populacije se bo najverjetneje še dodatno zakasnilo zaradi novih zapletov pri dobavi cepiv. V zdravstvenih domovih v Ljubljani in Mariboru so namreč ta teden dobili mnogo manj cepiva proti covidu-19.

V Ljubljani so tako ta teden naročili cepiva za okoli 12.000 ljudi, a so jih prejeli le 35 odstotkov. V štajerski prestolnici pa so zaprosili za 19.100 odmerkov cepiva, a so jih dobili zgolj 9400.