DRŽAVLJANSKA VOJNA?!

Ali Janša državljansko vojno sluti ali jo ustvarja?

Luka Tetičkovič
26. 5. 2021, 18.00
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 18.15
Deli članek:

SDS bo pred 30. obletnico osamosvojitve glasovala o resoluciji, ki na več mestih govori o prihajajoči državljanski vojni. Se je demokraciji odrekel on ali tisti, pred katerimi svari?

Bobo
Janša na enem od kongresov SDS.

Slovenska demokratska stranka (SDS) se bo 19. junija v Slovenskih Konjicah sestala na kongresu, na katerem bo glasovala o predlogih petih resolucij. Ena izmed njih nosi naslov Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, njen pisec pa na več mestih omenja možnost državljanske vojne.

Resolucija največjo grožnjo demokraciji identificira v stranki Levica, za katero trdi, da želi »uvesti eko-socialistično gospodarstvo, ki naj bi temeljilo na delavskem upravljanju, družbeni lastnini in demokratičnemu planiranju. Podjetja bi podržavili in ustanovili delavske, kmečke in konzumne zadruge. (...) Vse to je že videno in doživeto v prejšnjem režimu. Gre za gibanje, ki je v neposrednem nasprotju z ustavno ureditvijo Republike Slovenije.«

Nemški Süddeutsche Zeitung je Janšo označil za opravilno nesposobnega premierja, pod katerim se je Slovenija polarizirala na tiste, ki v njem vidijo izkušenega politika, in tiste, ki ga razumejo kot brezobzirnega narcisa s preganjavico.

Stranka SDS je pred kratkim objavila revolucionarni manifest Socializem za 21. stoletje, katerega avtorstvo pripisuje stranki Levica. Razkrival naj bi domnevno zarotniško delovanje z namenom sprevračanja ustavnega reda. Direktor policije Anton Olaj je dejal, da že preiskujejo sume kaznivih dejanj v zvezi s tem dokumentom, Levica pa je napovedala, da bo Olaja kazensko ovadila, ker policijo zlorablja v politične namene. Avtorstvo dokumenta v Levici zanikajo, v njem vidijo poskus diskreditacije, »ki ga je po vsej verjetnosti spisal kdo iz krogov SDS«.

»Medtem ko sami s svojo vlado rušijo medije, demokratične institucije, sodišča, se v manifestu prikazujejo kot demokrati, kot stranka, ki naj bi demokracijo branila. A dejstva govorijo zase, cela država in cel svet lahko opazujeta, kako pod vodstvom SDS Slovenija drsi v 'hibridni' oziroma 'avtoritarni' režim – njihov mentor, njihov stric iz ozadja, Orban, pa je prvak uničevanja demokracije v Evropi,« je odziv Levice.

STA
Glavno grožnjo demokraciji in ustavni ureditvi SDS identificira v stranki Levica.

Ali Janša državljansko vojno sluti ali jo ustvarja?

Do potez stranke SDS je kritičen tudi Damir Črnčec (LMŠ), ki v tej resoluciji vidi predvsem poskus sprevračanja pozornosti s pogleda na delovanje Janševe vlade, »ki bo v zgodovino zapisana kot najbolj neuspešna vlada«. Postavili smo mu namreč vprašanje, ali stranka SDS pred državljansko vojno svari ali z njo preti.

»Več kot 4000 mrtvih v drugem valu epidemije. Vsa kriminalna dejanja in koruptivne nabave zaščitne opreme posameznikov blizu stranke SDS in več kot osem milijard evrov dodatnega dolga,« Črnčec našteva fiaske Janševe vlade. »Ponesrečil se mu je napad na vse podsisteme države in družbe, vojna z mediji in izstop vlade iz STA. Vse to je pripeljalo do tega, da je javna podpora zelo nizka. Zdaj je treba preusmerjati pozornost z ideološkimi temami,« sklepa.

Črnčec: Janševo politiko gre razumeti le s klinično diagnozo

Le kakšen dan, preden je bila omenjena resolucija objavljena, je Janša pozival k državotvornosti, saj Slovenija med predsedovanjem Evropski uniji potrebuje stabilno vlado. Kako si Črnčec razlaga te nenadne obrate od poziva k sodelovanju do pretenj z državljansko vojno?

Bobo
Damir Črnčec (LMŠ) poteze SDS razume kot pripravo na volilni poraz.

»V delovanju te vlade in delovanja Janše osebno že dolgo ni razuma, prej bi lahko govorili o shizofreniji ali bipolarni motnji. Odgovor na to bi veljalo iskati v kakšni klinični diagnozi, ko ni več vsebine in pozitivnih rešitev, ostane samo še trda ideologija in to je tisto, kar počne Janez Janša,« odgovarja Črnčec.

Novakova: Tovrstne grožnje so nerazumne

Janša se je včeraj na twitterju znova zapletal v polemike s tujimi mediji in osebno napadal tuje novinarje. Tokrat ga je zmotil ugledni Financial Times, ki je zapisal, da njegovi napadi na računsko sodišče, ki pregleduje nabave zaščitne opreme, kažejo, da Slovenija pod Janšo drsi na pot avtoritarnosti.

Kot nerazumne je grožnje z državljansko vojno označila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. »Slovenski narod, tako kot tudi drugi evropski narodi, je bil v preteklosti soočen s številnimi grozotami. Pomembno je, da naredimo vse, kar je v naši moči, da do tovrstnih grozot, ki so jih doživeli naši predniki, nikoli več ne pride,« Novakova piše v odzivu.

Pri tem poudarja, da bi morali na ravni naroda sprejeti načrt, kaj želimo doseči v naslednjih desetih ali 20 letih. »Zaradi napetosti medsebojnega obtoževanja o dejanjih iz preteklosti izgubljamo čas in energijo, predvsem pa naš ugled. Menim, da še nikoli nista bila tako pomembna zavedanje in vedenje, kam želimo kot narod. Ne gre zgolj za gradnje avtocest ali železniških prog. Gre predvsem za to, v kakšnem odnosu in duhu želi Slovenec živeti ob Slovencu,« sporoča Novakova.

Sašo Švigelj
Ljudmila Novak Janševe poteze označuje za nerazumne.

Črnčec: To je priprava na volilni poraz

»To je že priprava prvič na volitve in drugič na volilni poraz, potem je lahko ogromno kričanja in ropotanja okrog globoke države, ki da mu je onemogočila uspešno vladanje,« povzema Črnčec. »Ta vlada je začela z večinsko podporo in veliko javno podporo, govorila je, da bo operativna in neideološka ter da bo zagotavljala politično stabilnost. Nič od tega se ni udejanjilo, prav nasprotno.«

Črnčec Janševo politično tesnobo identificira v dejstvu, da je v parlamentu izgubil večino, kar je videti v njegovi nezmožnosti, da razreši predsednika državnega zbora in da v končni fazi sploh ne zmore sprejeti dnevnega reda. »Zastavlja se vprašanje, čemu ta strah pred volitvami. Sam je povedal, da ko vlade nimajo podpore, je čas za volitve, izgovorov tukaj ni.«

Edina prava rešitev so predčasne volitve

»Tako v času epidemije in predsedovanja svetu EU so različne EU države imele volitve. Edina prava rešitev te politične krize so predčasne volitve in oblikovanje vlade na podlagi volilnih rezultatov,« pravi Črnčec.