Pripadnika apokaliptičnega kulta

"Božja izbranka" se je grozovit način znebila svojih otrok, njen novi partner in guru pa bivše žene

G.G.
26. 5. 2021, 17.18
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 18.33
Deli članek:

Pripadnika apokaliptičnega kulta, Lori Vallow in Chad Daybell iz ZDA, sta obtožena zaradi umorov.

Pro
V spomin Joshui in Tylee.

Po oceni policije in tožilstva sta pod rušo spravila kar Lorijina otroka iz njenih prejšnjih dveh zakonov. Na vesti naj bi imela 7-letnega Joshuo in 17-letno Tylee, ki so ju pogrešali od jeseni 2019. Novembra 2019 so zaskrbljeni stari starši poklicali policijo in sporočili, da že od septembra niso videli vnukov. Policisti so preverili pri Lori na njenem novem domu v Rexburgu v Idahu. Otrok ni bilo nikjer. Lori je z izmišljijami poskušala zavajati policiste, naslednji dan pa je izginila. Medtem so policisti v opuščenem skladišču v bližini njenega doma našli obleke in igrače, ki so pripadali izginulima otrokoma. Februarja lani so na Daybellovem domu našli trupli otrok. Obdukcija je pokazala, da gre za pogrešana otroka. Truplo nesrečne 17-letnice je bilo razrezano in zažgano, 7-letnika pa je bil tesno ovit s črnim plastičnim trakom.

Lori Vallow so aretirali na Havajih, kamor je zbežala, Daybella pa brez težav na njegovem domu. Slednjega so obtožili še zaradi umora njegove bivše žene Tammy Daybell, ki je umrla le nekaj tednov preden se je poročil z Lori (oktobra 2019). Oba sta obtožena še zaradi zavarovalniške goljufije, tatvine in zarotništva. Doslej sta vse obtožbe zanikala.

Profimedia
Chad Daybell je obtožen treh umorov, Lori Vallow pa dveh.

Božja izbranka in nenavadne smrti treh bližnjih

Primer je zapleten in korenini v hirajočem odnosu med osumljenko, Lori Daybell, in njenim pokojnim možem Charlesom Vallowom. Slednji je julija 2019 vložil zahtevo za ločitev, v kateri je razložil, da je njegova žena prepričana, da je »božja izbranka«. Če bi ji poskušal preprečiti predanost kultu, bi ga bila pripravljena ubiti, tako pokojni Vallow v ločitvenih dokumentih, saj da ima »nad sabo angela, ki ji bo pomagal, da se znebi njegovega trupla«. Valow je res kmalu zatem umrl, potem ko se je avgusta Lori preselila iz Arizone v Idaho. Zanj je bil usoden spor med z njenim bratom Alexom Coxom. Cox je ustrelil Vallowa, menda v samoobrambi, ko se je branil, podrobnosti pa ni uspel razložiti, saj je decembra 2019 umrl zaradi »neznanih razlogov«, je poročal BBC.

Lori in Chad, ki je bil tudi pisec knjig, sta bila pripadnika apokaliptičnega kulta, imenovanega Preparing A People, v katerem z vnemo pripravljajo svoje člane na Jezusov drugi prihod, ki bo nastopil tik pred koncem sveta. Takrat bo Jezus presodil žive in mrtve, po njihovi eshatologiji bodo zveličani člani njihovega kulta.