Odporniško gibanje

Slovenija praznuje dan upora proti okupatorju

J.P./STA
27. 4. 2021, 08.06
Posodobljeno: 27. 4. 2021, 16.42
Deli članek:

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvali k oboroženemu odporu.

Bobo
Vidmarjeva vila v Rožni dolini, kjer je bila leta 1941 ustanovljena Osvobodilna fronta.

Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka OF, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. 

Že v ponedeljek so 80. obletnico ustanovitve OF obeležili z odkritjem spominske plošče v Vidmarjevi vili. Obletnico pa so s spletno slovesnostjo v torek zaznamovali tudi v ZZB NOB.

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.