merklova napovedala sproščanje ukrepov za del prebivalstva

V Nemčiji privilegiji za cepljene in prebolevnike

A.S./STA
26. 4. 2021, 20.48
Posodobljeno: 26. 4. 2021, 20.55
Deli članek:

Merklova je danes povedala, da nameravajo v Nemčiji sprostiti del ukrepov za cepljene in prebolevnike.

Profimedia
Potrdilo o cepljenju (fotografija je simbolična).

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes napovedala, da nameravajo sprostiti ukrepe za zajezitev novega koronavirusa za tiste, ki so bili v celoti cepljeni proti covidu-19 in prebolevnike. Merklova se je z voditelji dežel še strinjala, da se bodo od junija dalje lahko cepili vsi državljani, saj takrat ne bodo več cepili prednostno po strategiji.

"To ne pomeni, da bo potem lahko vsak takoj cepljen," je povedala Merklova po t. i. vrhu o cepljenju s predsedniki vlad posameznih nemških zveznih dežel. Kot je pojasnila, bo odprava cepljenja po prednostnih skupinah pomenila, da se bo lahko vsakdo prijavil na cepljenje, na vrsto za cepljenje pa prišel glede na zalogo cepiva.

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je ocenil, da je bilo današnje srečanje konferenca upanja, saj bodo v prihodnjih mesecih dosegli velike napredke. "Premagali bomo novi koronavirus," je povedal.

Sproščanje ukrepov za cepljene in prebolevnike

Merklova je danes še povedala, da nameravajo sprostiti del ukrepov za cepljene in prebolevnike. Med drugim bi lahko uživali v odprtju trgovin in drugih storitev. To podpira tudi nemški inštitut Roberta Kocha. Da bi uveljavili sprostitve ukrepov, pa bi morali dodatno spremeniti zakonodajo, je opozorila kanclerka. Pri tem ni navedla, kdaj bi lahko spremembe začele veljati.

Nemški vrh o cepljenju je potekal ravno po uveljavitvi zakona, ki predvideva enoten nabor ukrepov za zajezitev novega koronavirusa po celi državi ob povečani incidenci v določenem okrožju. Proti zakonu je sicer že vloženih več kot 65 pritožb na nemškem ustavnem sodišču.V Nemčiji je doslej najmanj en odmerek cepiva prejelo okoli 23 odstotkov prebivalcev, 7,2 odstotka prebivalcev pa je v celoti zaščitenih proti covidu-19.