sindikat kritičen

"Takšni pogoji goste odbijajo in ne privabljajo"

A.S./STA
23. 4. 2021, 12.16
Posodobljeno: 23. 4. 2021, 12.17
Deli članek:

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je kritičen do pogojev pri odpiranju notranjih prostorov gostinskih lokalov v treh regijah, kjer bo to od sobote dovoljeno.

Bobo
Terese gostinskih lokalov v Kopru so že odprte.

Dokazila o prebolelosti covida-19 ali o cepljenju ali izvid testa po prepričanju sindikata ne more in ne sme biti pogoj za vstop v notranji prostor lokala, saj takšna dokazila tudi niso potrebna ob vstopu v druge notranje prostore. "Nenazadnje bi takšen pogoj goste odbijal in ne privabljal. To bi samo še dodatno ogrozilo odpiranje lokalov in delovna mesta zaposlenih," so danes v javnem pismu zapisali v sindikatu.

Menijo, da so že ukrepi, ki veljajo za vrtove in terase gostinskih lokalov (trimetrska razdalja med mizami in 1,5-metrska razdalja med ljudmi za isto mizo), popolnoma nesmiselni in neživljenjski, saj stroka opozarja, da je tveganje za prenos okužb zunaj minimalno.

NIJZ pozivajo, da ponovno odloča o pogojih

Sindikat stroko in nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poziva, da ponovno odloča o pogojih za gostince in goste, ki bodo življenjski in sprejemljivi za vse deležnike. Kljub sproščanju ukrepov bo ob zdaj postavljenih pogojih namreč še vedno na tisoče delavcev ostalo na čakanju na delo doma, opozarja. Vlado poziva, da odpre panogo na način in s pogoji, ki bodo dejansko pripomogli k čimprejšnjemu zagonu in vrnitve delavcev na delo. "Ne uničujte več panoge, dovolj je že uničenih družb, dovolj je že uničenih delavk in delavcev! S temi pogoji ste vrgli delodajalcem drobtinice, iz katerih pa večina njih ne bo mogla zamesiti kruha in nasititi lačne," so zapisali.

Zahtevajo 100-odstotno nadomestilo plač za čakanje na delo od doma

Vlado in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pa sindikat ob tem dodatno poziva, da v interventnem zakonu, ki je v pripravi, sprejme tudi ukrep 100-odstotnega nadomestila plač za čakanje na delo od doma.

Pri ukrepu subvencioniranja regresa za letni dopust delodajalcem sindikat od vlade pričakuje, da bo zajel tudi zunanje izvajalce, ki opravljajo storitve za dejavnost gostinstva in turizma in ki so prav tako na čakanju na delo doma že od oktobra lani. V sindikatu od vlade tudi pričakujejo, da se turistični boni namenijo še drugim deležnikom, ki nimajo nastanitev in so prepotrebni vsakršne pomoči. "Če država pomaga, naj ne dela izjem in naj enakopravno porazdeli pomoč med vse deležnike v dejavnosti gostinstva in turizma," pozivajo.