Težave

Kacin pravi, da je cepivo Johnson & Johnson vendarle na poti v Slovenijo

S.R.
13. 4. 2021, 16.22
Posodobljeno: 13. 4. 2021, 19.44
Deli članek:

Iz podjetja Johnson & Johnson so po zadnji odločitvi ameriškega regulatorja sporočili, da bodo dobavo svojega cepiva v Evropo začasno preložili. Jelko Kacin je na drugi strani pojasnil, da je cepivo kljub temu že na poti v Slovenijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, sta ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) in center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) danes priporočila »začasno ustavitev« cepljenja s cepivom družbe Janssen Pharmaceutica, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson. Tudi pri tem cepivu so namreč v ZDA zaznali nekaj primerov nevarnih krvnih strdkov. Gre sicer za izjemno redke primere, saj so doslej z njim cepili 6,8 milijona prebivalcev (pri tem cepivu je potreben samo en odmerek), zabeležili pa so šest takih primerov, pri čemer je po današnjih navedbah predstavnika FDA Petra Marksa zaradi zapletov, povezanih s krvnimi strdki, ena oseba umrla,druga pa je v kritičnem stanju. Gre za podobne neželene učinke, kot jih v Evropi zaznavajo v primeru cepiva AstraZenece. V obeh primerih gre sicer za tako imenovano vektorsko cepivo, na tej tehnologiji pa temelji tudi rusko cepivo Sputink V. Čeprav so primeri redki, se je tudi ameriški regulator odločil za previdnost, a so pri FDA zaenkrat izdali zgolj priporočilo.

Kaj bo z dobavo?

Iz podjetja Johnson & Johnson so po zadnjih dogodkih sporočili, da bodo dobavo cepiva v Evropo do zaključka preiskave preložili, poroča tiskovna agencija AP. »Primere smo preučili skupaj z evropskimi zdravstvenimi organi. Odločili smo se za proaktivno preložitev dobave našega cepiva v Evropo,« so pojasnili pri podjetju. V naslednjih tednih bi moralo sicer v Evropo prispeti več stotisoč odmerkov cepiva Janssen. Da morebitno povezavo med strdki in cepivom Johnson & Johnson že preiskujejo, so že prejšnji teden potrdili tudi pri Emi, kjer so dejali, da med strdki in cepivom zaenkrat še ni bila ugotovljena vzročna povezava. Teh šest primerov iz ZDA bodo preučili in se nato odločili, ali bo treba ukrepati.

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, je za TV Slovenija sicer pojsnil, da je cepivo Johnson & Johnson, predvideno za ta teden, vendarle že na poti v Slovenijo, saj naj bi bili odločitvi FDA in podjetja sprejeti pozneje, ko je bilo že odpremljeno. Po njegovih navedbah bodo cepivo v skladu s strategijo začasno shranili v tako imenovano karantensko skladišče, če med cepljenjem nastanejo kakšni zapleti. Tako ga začasno umaknejo, dokler se razmere ne razčistijo in se preiskava zaključi. Kacin sicer upa, da se bo to zgodilo čim prej. Cepljenje s tem cepivom se bo začelo, kot bo to priporočila Ema. Sicer pa se strategija cepljenja zaradi tega dogajanja ne bo spremenila, pri čemer Kacin priznava, da se lahko nekoliko spremeni dinamika cepljenja. Po njegovih navedbah bi morali v tem mesecu sicer prejeti 19.000 odmerkov cepiva Johnson & Johnson.

Zgolj opravičujejo zamudo?

V ozadju odločitve podjetja, da začasno preloži dobavo v Evropo, pa bi lahko po navedbah uglednega ameriškega novinarja v Bruslju stala tudi druga težava, ki ni povezana z odločitvijo ameriške FDA. Kot je na twitterju zapisal Dave Keating, se v primeru cepiva Johnson & Johnson bližamo »enako absurdni situaciji kot v primeru AstraZenece. ZDA cepiva ne bodo uporabljale, hkrati pa ne bodo dovolile izvoza v tiste države, ki ga uporabljajo. Neuporabljeni odmerki bodo ležali v ameriškem skladišču, medtem ko podjetje ne bo izpolnilo svojih zavez do EU.« Po njegovem mnenju današnja odločitev podjetja Johnson & Johnson kaže na to, da bodo priporočila FDA izkoristili kot opravičilo za preložitev dobave v EU. »To nima smisla. Pri dobavi J&J v Evropo so bile na vidiku zamude. Manjša dobava v ZDA bi morala pomeniti večjo dobavo v EU. A se zaradi ameriške prepovedi izvoza to ne bo zgodilo,« je še zapisal.

Odločitev o začasni ustavitvi dobave v Evropo je vprašljiva tudi glede na to, da so pri ameriški FDA sporočili, da bodo preiskavo primerov, zaradi katere so priporočili začasno ustavitev cepljenja, zaključili »v nekaj dnevih.«

V Slovenijo naj bi v skladu z napovedjo Nacionalnega inštituta za javno zdravje ta teden prišlo 7000 odmerkov cepiva. Na ministrstvu za zdravje so ob tem navedli, da ima do sedaj Slovenija, kakor tudi vse druge države članice EU, podpisano eno pogodbo s podjetjem Johnson&Johnson, in sicer za dobavo 938.899 odmerkov, poroča STA.