Krvni strdki

Cepivo Johnson & Johnson (Janssen) po poti AstraZenece?

C.E.
13. 4. 2021, 14.02
Posodobljeno: 13. 4. 2021, 14.20
Deli članek:

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporoča začasno ustavitev cepljenja s cepivom družbe Johnson & Johnson. V Evropi je to cepivo znano pod imenom Janssen, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Evropske države imajo različno strategijo cepljenja s cepivom AstraZenece. V Sloveniji in Avstriji na primer ni omejitev, večina držav pa je postavila starostne omejitve in cepijo le starejše od 55, 50, 40 ali 30 let. Danska je do zaključka lastne preiskave povsem ustavila cepljenje.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je sporočila, da gre za priporočilo, da bi iz previdnostnih razlogov začasno prekinili cepljenje, ker so odkrili nekaj primerov sicer zelo redkih krvnih strdkov. Med odmerjenimi 6,8 milijoni dozami cepiva so zaznali šest primerov nevarnih krvnih strdkov, ki jih bo radi preučili preden nadaljujejo s cepljenjem.

Vseh šest krvnih strdkov so odkrili pri ženskah starih med 18 in 48 let, simptomi pa so se pojavili od šestega do trinajstega dne po cepljenju, poroča CNN. Ena od teh šestih je umrla, ena pa je v kritičnem stanju. Odločitev je v rokah politike.

Začetek dostave v Evropo

Podjetje Johnson & Johnson je včeraj začelo po državah Evropske unije dostavljati svoje cepivo proti covidu-19. Cepivo je prvo v EU, ki nudi učinkovito zaščito že po prvem odmerku, obenem pa ga je lažje hraniti. Izkazalo se je kot učinkovito tudi pri britanski, južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa. V Slovenijo naj bi glede na napovedi Nacionalnega inštituta za javno zdravje ta teden prišlo 7000 odmerkov cepiva. Na ministrstvu za zdravje so ob tem navedli, da ima do sedaj Slovenija, kakor tudi vse druge države članice EU, podpisano eno pogodbo s podjetjem Johnson&Johnson, in sicer za dobavo 938.899 odmerkov, poroča STA.