POLICIJSKA SLOVENIJA

Protestnikov ni več, policisti pa lovijo duhove

Žiga Kariž
13. 4. 2021, 19.40
Deli članek:

Petkovi množični protesti so v obliki, ki smo jo poznali, vsaj začasno izginili, a policisti, kot kaže, še vedno preganjajo vsakršno nestrinjanje z vlado.

Facebook
Kar deset policistov se je spravilo nad sprehajalce v Kopru.

Pričakovali bi, da se bo trenutna oblast v celoti posvetila boju z epidemijo, pripravljanju smiselnih ukrepov, zagotovitvi potrebnih količin cepiva in ureditvi cepilnih seznamov, a kot kaže, je še vedno bolj pomembno preganjanje tistih, ki o delu vladne koalicije nimajo najboljšega mnenja. Ob tem se možje notranjega ministra Aleša Hojsa radi oddaljijo od z ustavo varovanih pravic.

Parlamentu pokazal sredinec

Tako je prejšnji teden v javnost prišla zgodba Ljubljančana N. L., ki se je podal po opravkih v center mesta. Ko se je peljal mimo parlamenta, je izkoristil priložnost in svoje mnenje o delu oblasti izrazil tako, da je skozi okno avta iztegni roko in proti stavbi pokazal sredinec, nato pa odpeljal v garažno hišo in odšel v trgovino. Ko se je čez 15 minut vrnil, so ga ob avtu čakali trije policisti, ki naj bi dobili prijavo, da se je nekdo peljal mimo državnega zbora in kazal sredinec. N. L. nam je povedal, da so ga policisti presenetili ter jim je po krajšem pogovoru pojasnil, zakaj je storil, kar je storil. Policisti po izvedenem postopku niso našli pravne podlage za kaznovanje in so postopek zaključili. A ob koncu so mu policisti izrekli opozorilo z besedami: »Hodite po tankem ledu, naslednjič se ne bo tako enostavno končalo.«

Pritožba na delo policije

N. L. se je zaradi postopka, predvsem pa izrečene grožnje odločil pritožiti zoper delo policistov, pritožbo pa so mu pomagali spisati v Pravni mreži za varstvo demokracije, v okviru katere delujejo odvetniki, ki nudijo pravno pomoč vsem, ki so se znašli v policijskih postopkih zaradi izražanja svojega mnenja. V pritožbi so nepotrebno policijsko zastraševanje označili za grob poseg v svobodo izražanja iz 39. člena ustave. Ta med drugim pravi, da je v Sloveniji zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Na pritožbo se je prek družbenega omrežja Twitter že odzval prvi mož policije z objavo, katere sporočilo je, da se v javnosti pogovarjamo o napačni težavi. Kot je razumeti njegov tvit, naj bi bila težava ravnanje N. L., in ne odziv policistov.

tviter
Pritožba

Jaša Jenull obkrožen s policisti

V petek zvečer je bil posebne policijske obravnave deležen najvidnejši kolesarski protestnik Jaša Jenull. Na Trgu republike protestnikov sicer ni bilo, bil pa je organiziran protestni spletni glasbeni koncert, ki ga je Jenull napovedal v živo s Trga republike. Že dejstvo, da se je tam pojavil, je bilo očitno dovolj, da se je okoli njega zbrala velika množica policistov z namenom, da ga obvestijo, da so zoper njega pričeli postopek zaradi nedovoljenega zbiranja in nenošenja zaščitne maske.

Facebook
Kar šest policistov je bilo potrebnih, da so pričeli postopek zoper njega, čeprav protestov ni bilo.

Na Obali mrgoli policistov

Policija je bila izjemno aktivna tudi na Obali, od koder so slike, na katerih sta dve policijski vozili blokirali rdeč osebni avto na parkirišču ene od trgovin. Kot so pojasnili na PU Koper so ustavili kar štiri vozila. Razlog? Policisti so opazili, da so vozila polepljena z napisi proti vladi Republike Slovenije. Ugotovili so identiteto štirih voznikov osebnih avtomobilov. Za dva voznika so policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitev Zakona o motornih vozilih, ker sta imela montiran dodaten zunanji zvočnik in reflektor na vozilu.  Vozila so bila očitno del nenapovedanega protesta, zaradi katerega so policisti preplavili središče Kopra vključno s Semedelskim pomolom. Tam so, kot kažejo slike, preverjali tudi naključne sprehajalce. Zaradi kršitve zloglasnega 57. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za odloke, ki prepovedujejo zbiranje na javnem kraju in zapovedujejo nošenje mask na prostem, je kazni dobilo devet ljudi. Policisti so sicer ob pojasnilih zapisali, da njihov namen ni poseganje v pravice posameznikov do  zbiranja in svobode izražanja, a vozniki štirih ustavljenih avtomobilov so zagotovo drugačnega mnenja.

Facebook
Simbol petkovih protestov je očitno razburil policiste v Kopru.

Neupravičene globe

Medtem ko policisti po celi Sloveniji na trhlih pravnih temeljih obravnavajo ljudi, ki so kritični do dela vlade, od dijakov do petkovih protestnikov na drugi strani računajo, koliko že izrečenih glob bodo morali odpisati. Kot je znano, je ustavno sodišče konec lanskega leta odločilo, da sklepi, s katerimi je vlada podaljševala svoje odloke, v katerih je zapovedovala nošnjo maske, prepovedovala shode, določala policijsko uro in prepovedovala prehajanje regijskih in občinskih meja, niso veljavni, saj jih vlada ni objavila v Uradnem listu. V tem času je bilo izrečenih za kar 2,1 milijona evrov glob, vprašanje pa je, ali bodo morali tisti, ki so globe že plačali, povračilo denarja zahtevati po sodni poti ali bo Policija to storila samovoljno.