Črna kronika

Eden najbolj razvpitih trgovcev z ljudmi znova na prostosti

R.T.
13. 4. 2021, 18.56
Posodobljeno: 13. 4. 2021, 19.00
Deli članek:

Libijske oblasti so na prostost izpustile moškega, ki so ga Združeni narodi obtožili sodelovanja v trgovini z ljudmi in tudi neposrednega sodelovanja pri potapljanju plovil z migranti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Libijski poveljnik obalne straže Abd al-Rahman al-Milad, ki sliši tudi na vzdevek Bija, je osumljen sodelovanja v kriminalni organizaciji, ki je delovala zlasti na severozahodu države. Gre za enega najbolj razvpitih trgovcev z ljudmi na svetu, ki naj bi bil po navedbah Varnostnega sveta ZN celo neposredno udeležen v načrtno potapljanje plovil, s katerimi so migranti prečkali Sredozemsko morje. Libijske oblasti so ga aretirale oktobra lani, a so ga po poročanju britanskega časnika Guardian v nedeljo »zaradi pomanjkanja dokazov« izpustile na prostost. Varnostni svet ZN je zoper al-Milada in še pet domnevnih vodij kriminalnih mrež, ki naj bi se ukvarjale s tihotapljenjem migrantov, sicer že junija 2018 uvedel sankcije

Zadevo je pod drobnogled leta 2019 vzel italijanski časnik Avvenire, ki je poročal o al-Miladovih obiskih in sestankih leta 2017 v Italiji ter njegovih domnevnih povezavah s trgovino z ljudmi. Na podlagi poročanja se je pod plazom kritik znašel tudi takratni italijanski notranji minister Marco Minniti, ki je z libijskim predsednikom vlade narodne enotnosti Fajezom al Saradžem nekaj mesecev pred tem podpisal memorandum o sodelovanju z libijsko obalno stražo. Sodelovanje je vključevalo tudi zagotovitev štirih patruljnih plovil, s katerimi je lahko libijska obalna straža na morju prestrezala plovila z migranti in jih preusmerjala nazaj proti Libiji, kjer naj bi jih nato zlorabljali in mučili. Al-Milad naj bi se na sestankih z italijanskimi oblastmi predstavljal kot »poveljnik libijske obalne straže.« Minniti se je pozneje branil, da v Italiji takrat niso vedeli za obtožbe, da gre v resnici za kriminalca.

Italijanska novinarja, ki sta poročala o al-Miladovem domnevnem kriminalnem ozadju, sta pozneje prejemala tudi grožnje s smrtjo, zaradi česar sta prejela tudi policijsko zaščito.