Več kot 1000

Pravilno so predvideli rdečo fazo, od naslednjega tedna regijski princip

G.G.
13. 4. 2021, 10.12
Posodobljeno: 13. 4. 2021, 11.22
Deli članek:

Za potrditev rdeče faze na papirju smo potrebovali vsaj 916 pozitivnih primerov na testiranju za koronavirus.

Jure Zauneker
Fotografija je simbolična

Ponedeljkovo testiranje je obrodilo sadove. Na več kot 48.000 testih, hitrih in PCR testih skupaj, se je odkrilo 1049 pozitivnih na koronavirus, kar sicer nekoliko manj kot v ponedeljek pred dvema tednoma. Ker je iz sedemdnevnega povprečja izpadel velikonočni ponedeljek, ki je z nizkim številom pozitivnih popačil statistiko, je včerajšnji ponedeljek spet prinesel pravo optiko. Tedensko povprečje primerov je po podatkih Sledilnika za covid-19 1019 (vladni podatki so nekaj številk nižji), kar nas po novem semaforju sproščanja ukrepov uvršča v rdečo fazo. Vlada in strokovna skupina sta torej pravilno predvideli potek okužb.

Ne glede na številke bo vsa Slovenija ta teden ostala v rdeči fazi, v kateri so terase lokalov še zaprte, naslednji teden pa se bo ukrepe "pretresalo" glede na epidemiološko stanje po statističnih regijah, pravih regij Slovenija nima.

V bolnišnicah se zdravi 621 covidnih bolnikov, 15 manj kot dan prej, od tega je na intenzivnih enotah 146 bolnikov (štirje več kot včeraj). Zaradi ali z covidom so v ponedeljek umrli štirje ljudje.