rdeči planet

Modre sipine in peščena mavrica: NASA objavila nove fotografije z Marsa

B.K.
13. 4. 2021, 09.40
Posodobljeno: 13. 4. 2021, 11.37
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila nove nenavadne a čudovite posnetke vremenskih pojavov na Marsu.

NASA
Peščene sipine in led na Marsu.

Sonda Odisej, ki jo je Nasa v vesolje poslala leta 2001, že desetletja fotografira površje rdečega planeta. Ob njeni 20. obletnici pa je Nasa objavila posebno fotografijo modrikastih peščenih sipin v bližini marsovskega severnega pola.

Gre sicer za obdelano fotografijo, kjer barve niso resnične pač pa predstavljajo različne temperature na fotografiranem območju. Modri deli predstavljajo hladnejši polarni led, odtenki rumene in oranžne pa toplejše peščene sipine nad njim.

Odisej je fotografije, iz katerih so inženirji nato sestavili omenjeno fotografijo ob obletnici, posnela med decembrom leta 2002 in novembrom leta 2004, gre pa za območje, široko 30 kilometrov.

Šibka, a vidna mavrica

Prejšnji teden pa je Nasin novi marsovski rover Vztrajnost (Perseverance) posnel prvo fotografijo marsovske mavrice. Mavrica je zelo podobna zemeljski, le da so njeni odtenki malce bolj peščeni. Znanstveniki si sicer še niso enotni glede tega, ali gre res za atmosferski pojav ali le za odblesk svetlobe na leči fotoaparata, saj so doslej bili mnenja, da zaradi redkosti atmosfere mavrice na Marsu ne more biti.

A fotografija je od njih terjala nov premislek. Zdaj menijo, da bi lahko morda šlo za nekakšno snežno mavrico, saj v polarnih predelih Marsa občasno sneži.

Rover Vztrajnost je na Marsu pristal 19. februarja letos. Nahaja se v bližini kraterja Jezero in išče morebitne sledove življenja na rdečem planetu.