Pogovori o iranskem jedrskem programu

Lavrov: "V EU ni nikakršnega usklajevanja, desna roka ne ve, kaj dela leva"

B.K./STA
13. 4. 2021, 10.36
Posodobljeno: 13. 4. 2021, 10.39
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes na obisku v Teheranu izrazil pričakovanje Moskve v rešitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu. A občutljive pogovore o tem bi lahko spodkopale najnovejše sankcije EU proti Iranu, je posvaril in obsodil v ponedeljek sprejete ukrepe, ki da sprožajo številna vprašanja.

Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov

Predstavniki Irana, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije so pretekli teden na Dunaju začeli nov krog pogajanj o jedrskem programu Irana, katerih cilj je vrnitev ZDA k jedrskemu sporazumu in odprava sankcij proti Iranu. Doseči želijo tudi, da bi Teheran znova v celoti upošteval sporazum.

Oživitev dogovora je bila tudi ena od tem današnjega srečanja ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova z iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom v Teheranu. Ruski vodja diplomacije je izrazil pričakovanje, da bo dogovor mogoče ohraniti in da se bodo ZDA v polnosti vrnile k njegovemu izvajanju. Ob tem je Washington znova pozval k umiku sankcij proti Iranu, uvedenih po enostranskem odstopu od sporazuma, za katerega se je odločila administracija bivšega predsednika Donalda Trumpa.

Lavrov oster do sankcij EU

Bi pa lahko na trenutne pogovore o tej temi slabo vplivale zadnje sankcije, ki jih je EU sprejela proti Iranu, je posvaril. "V EU ni nikakršnega usklajevanja, desna roka ne ve, kaj dela leva," je dejal in ocenil, da gre za hudo napako, sploh če je bila odločitev zavestno sprejeta sredi pogovorov o jedrskem dogovoru.

EU je namreč v ponedeljek v povezavi z zatrtjem protestov leta 2019 na seznam sankcioniranih dodala osem predstavnikov iranskih varnostnih oblasti, vključno z vodjo vplivne revolucionarne garde, in tri zloglasne zapore. Sankcije vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved izdaje vizumov.

Zarif znova okrivil Izrael za napad na jedrski objekt

Zarif se v današnjih izjavah po srečanju evropskih sankcij ni dotaknil, je pa poudaril, da "dejanja sabotaže" in sankcije v pogovorih o oživitvi jedrskega dogovora ZDA ne bodo nudili dodatnega vzvoda.

Glede nedeljskega napada v jedrskem objektu v Natancu je prst znova uperil v Izrael in ocenil, da se je ta močno uštel, če je mislil, da bo s sabotažo ustavil prizadevanja za umik ameriških sankcij.