Krekova napoved

Bolj kužna angleška različica čez nekaj tednov prevladujoča

J.P./STA
9. 4. 2021, 18.36
Posodobljeno: 9. 4. 2021, 18.44
Deli članek:

Angleška različica novega koronavirusa je v zadnjem času potrjena že v polovici vseh testiranih pozitivnih vzorcev.

STA
Milan Krek

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v obdobju od 22. do 29. marca med testiranimi pozitivnimi vzorci dokazali 56 odstotkov angleške različice, doslej najpogostejšo različico B.1.528.17 so potrdili v 40,4 odstotka primerih. Angleška različica prevladuje v večini regij, izjema sta obalnokraška in koroška regija, kjer je na prvem mestu še vedno različica B.1.528.17.

Največji delež angleške različice so zabeležili v jugovzhodni (85,3 odstotka) ter posavski regiji (83,3 odstotka), sledi jima savinjska regija s 70,2 odstotka. V tem obdobju pa niso zaznali novih primerov južnoafriške ali brazilske različice, so navedli v nacionalnem laboratoriju.

Direktor NIJZMilan Krek je ob teh podatkih danes ocenil, da bo angleška različica novega koronavirusa, ki je bolj kužna in se hitreje širi, že čez nekaj tednov prevladujoča. To je po besedah Kreka razlog za zaskrbljenost. "S porastom števila okužb z novo različico bo več okuženih in več sprejemov v bolnišnice," je ocenil.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je izpostavil tudi, da merjenje količine virusa v odplakah kaže, da je v nekaterih občinah virusa bistveno več kot pa to potrdijo s testi. "Na podlagi zaznanega koronavirusa v odplakah smo stopili v stik s predstavniki občin Kranj, Domžale in Velenje in se dogovorili, da bi pospešili akcije testiranj s hitrimi testi, saj v teh občinah koncentracija koronavirusa v odplakah bistveno presega pričakovane vrednosti," je pojasnil.

Po njegovih besedah se pojavnost v odplakah praviloma v 14 dneh izenači tudi s številom pozitivnih testov. "Vendar v tem času virus nekontrolirano kroži med prebivalci, zato bodo župani z dodatnimi akcijami poskušali prepoznati okužene osebe in jih skladno z ukrepi omejiti pri širjenju bolezni," je napovedal minister.

Da odpadne vode "skrivajo napoved prihodnjega razvoja epidemije", so opozorili tudi v Mestni občini Kranj. Rezultati spremljanja odpadnih voda iz Mestne občine Kranj in sosednjih občin kažejo možen porast števila okuženih s covidom-19 v Kranju in sosednjih občinah v naslednjih dveh tednih, zato so današnjem v sporočilu za javnost občane pozvali k množičnemu testiranju in doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov.

Tudi na Mestni občini Velenje so v luči podatkov o visoki prisotnosti virusa v odpadnih vodah danes občane pozvali k testiranju. "Hkrati tudi vse občanke in občane prosimo, da resnično upoštevajo preventivne ukrepe, saj bomo le tako preprečili širjenje virusa. Svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino občani spremljajo epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, ob vrnitvi v Slovenijo pa nujno upoštevajo priporočila NIJZ in druge ukrepe, ki veljajo med epidemijo," so na občini zapisali v sporočilu za javnost. Opomnili so še, da je hitro testiranje namenjeno osebam brez bolezenskih znakov. Osebe s simptomi covida-19 naj se na PCR testiranje naročijo pri osebnem zdravniku.