1,8 milijarde odmerkov

EU se bo začela pogajati o nakupu cepiva proti covidu-19 druge generacije

J.P./STA
9. 4. 2021, 18.19
Posodobljeno: 9. 4. 2021, 18.21
Deli članek:

Učinkovito proti novim različicam novega koronavirusa.

Reuters
Fotografija je simbolična.

EU je tik pred začetkom pogajanj z eno od farmacevtskih družb o nakupu 1,8 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19 mRNK druge generacije, ki bo učinkovito proti novim različicam novega koronavirusa, je danes sporočil vir v Evropski komisiji.

Vir je še povedal, da je cilj dogovora, o katerem se bo začela pogajati komisija, da se dobave izvajajo mesečno začenši od konca letošnjega leta do leta 2023.

Vir ni želel razkriti, za katerega dobavitelja gre, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali gre za BioNTech in Pfizer, ki sta obljubila, da bosta pohitela z dobavo svojega cepiva prve generacije EU.

"Želimo si velike količine. Želimo si trdno pogodbo za 900 milijonov odmerkov z možnostjo nakupa še enkrat toliko odmerkov," je povedal vir.

Dodatni odmerki bodo močno povečali dostop do cepiv v EU, ki je za letos in prihodnje leto naročila 2,6 milijarde odmerkov različnih cepiv prve generacije.

EU se s tem odziva na vse večjo zaskrbljenost, da obstoječa cepiva morda ne bodo učinkovita proti različicam novega koronavirusa, ki se pojavljajo po svetu. To se je po nekaterih ugotovitvah že izkazalo pri različicah, ki sta se prvič pojavili v Južni Afriki in Braziliji.