problem bolniških postelj

Stroka kljub ukrepom ne pričakuje upada okužb, računa na stagnacijo

B.K.
29. 3. 2021, 11.59
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 11.59
Deli članek:

Na predlog strokovne svetovalne skupine je vlada odločila, da bomo v četrtek za 11 dni ponovno zaprli državo.

Pixabay
Fotografija je simbolična.

STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar, hvaležna za trenutek, ko se je s klinike vrnil na svoj dom prvi bolnik s covidom-19.

Nova pošiljka omejevalnih ukrepov, ki bodo v veljavo stopili v četrtek, je bila uvedena “po dolgem in tehtnem premisleku,” je na dopoldanski novinarski konferenci dejala vodja strokovne svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje infektologinja Mateja Logar. “Vsi smo si v začetku marca predstavljali, da se bo stanje izboljševalo, vendar se je na žalost na račun britanske variante virusa stanje začelo slabšati.”

Strokovna skupina je po besedah Logarjeve razmišljala o tem ali imamo na voljo kakšne druge ukrepe, s katerimi bi lahko omilili porast števila okuženih in s tem porast števila tistih, ki potrebujejo sprejem v bolnišnice in zdravljenje v intenzivnih enotah, a so glede na izkušnje in strokovno literaturo ugotovili, “da je edina možnost, ki jo v tem trenutku imamo, da vsaj delno zmanjšamo število okuženih in pritisk na bolnišnice ta, da se odločimo za zapiranje države.” Odločitev za stroko ni bila enostavna, je zatrdila Logarjeva, a če ne bi teh ukrepov uvedli zdaj, bi imeli čez 14 dni še bistveno slabše stanje, ki bi terjalo še strožje ukrepe, njihov učinek pa bi bil vprašljiv.

Poziv tudi tistim, ki jih virus ne skrbi

Ob tem je poudarila še, da ni največji problem sama okužba, ki jo mnogi lahko prebolijo v blagi obliki, ampak je pri nas omejujoči dejavnik število prostih bolniških postelj. Ukrepi bodo zato uvedeni, da bi lahko vsem državljanom zagotovili oskrbo v primeru težjega poteka bolezni. Ob tem se moramo zavedati tudi, da moramo pri visokem število okužb s covidom zapirati tudi druge proste postelje v bolnišnicah, ki jih sicer potrebujejo ostali bolniki. “Rešujemo problem celotnega zdravstva,” je dejala Logarjeva.

“Vse naprošam, da nam pri upoštevanju teh ukrepov pomagate, da se jih držite, predvsem na račun tistih, ki bi lahko zboleli s hudo obliko bolezni in bi potrebovali bolnišnično zdravljenje,” je prebivalce Slovenije pozvala Logarjeva.

Profimedia
Šole bodo v tem času zaprte, po 11. aprilu pa se znova odprejo.

Večjega upada ne pričakujejo, uspeh bo že, če zdržimo na isti ravni

Epidemiologi pa sicer v teh 11 dneh drastičnega upada okuženih ne pričakujejo. “Zadovoljni bomo, če reprodukcijsko število “r” ne bo naraslo, če ne bomo imeli višjega števila po 11 dneh, bo že to velik uspeh,” je še razložila Logarjeva, ki predvideva, da bo po koncu ukrepov število okuženih sicer višje, a da bomo nato priča novemu upadu.

Sicer pa se največ ljudi še vedno okuži v družini, tja pa virus v največ primerih vdre z okužbo na delovnem mestu. Visok je tudi delež tistih, ki ne vedo, kje so se okužili.