testi izstrelkov

Severna Koreja Združenim narodom očita dvojna merila: razpravljajo le o njihovem orožju

B.K.
29. 3. 2021, 09.26
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 09.27
Deli članek:

Pjongjangu ni jasno, zakaj Združeni narodi razpravljajo o njihovih testih izstrelkov, medtem ko nikoli ne spregovorijo o enakih testih drugih držav.

Reuters
Severnokorejska raketa Pukguksong-2.

Pozicija Združenih narodov glede severnokorejskega testiranja izstrelkov je izraz politike dvojnih meril, ki krši suverenost Severne Koreje in njeno pravico do samoobrambe, je v ponedeljek dejal predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva Džo Čol Su.

Varnostni svet ZN je namreč sklical zapro sejo glede Severne Koreje, potem ko so njene oborožene sile prejšnji četrtek v Japonsko morje izstrelile dve balistični raketi. "[Odziv] zanika našo suverenost in očitno gre za dvojno merilo, ki ga VS ZN izvaja na podlagi resolucij, ki so neposreden produkt sovražne politike ZDA do Demokratične ljudske republike Koreje.” Po mnenju severnokorejske diplomacije so testi izstrelkov “običajna dejavnost, ki spada v pravico države do samoobrambe.”

Džo je izpostavil tudi dejstvo, da je bil Varnostni svet ZN tiho, ko so ZDA konec februarja sprožile zračni napad na vzhodu Sirije, niti se ni odzval na napoved Združenega kraljestva, da bodo drastično povišali število jedrskih konic ali na testiranje nove medcelinske balistične rakete, ki so ga izvedle francoske oborožene sile. "Varnostni svet Združenih narodov ni niti enkrat podvomil v ali razpravljal o teh dejanjih. Nesmiselno je, da države, ki vodijo spodkopavanje svetovnega miru in stabilnosti, za kritiko izberejo naš samoobrambni ukrep," je zapisal Čol.