Predsedovanje EU

Vlada bo najela prestižne avtomobile višjega cenovnega razreda

Žiga Kariž
26. 3. 2021, 18.00
Posodobljeno: 26. 3. 2021, 20.04
Deli članek:

Slovenija bo v drugi polovici leta prevzela predsedovanje Svetu EU. Vlada se pospešeno pripravlja na zahtevno nalogo, išče tudi zunanje sodelavce in izvajalce.

KPV
Vlada bo avtomobile najela, ne pa kupila.

Slovenija bo 1. julija za šest mesecev prevzela predsedovanje Svetu EU. Jasno je, da gre za projekt, ki ima izreden politični in diplomatski pomen, hkrati gre za izredno možnost za promocijo naše države in poslovno priložnost za številna podjetja. Z organizacijskega vidika pa bo to izredno zahteven logistični projekt, saj se bodo izvajalci morali soočiti z izzivi epidemije. V času predsedovanja se bo v organizaciji naše države zgodilo več dogodkov bodisi pri nas bodisi v institucijah EU, zato vlada že išče kadrovske okrepitve za njihovo izvedbo.

Avtomobile bomo najeli, ne kupili

Za izvedbo projekta je na ravni naše vlade odgovoren minister za zunanje zadeve Anže Logar. Vlada je za ta namen ustanovila Sekretariat za koordinacijo priprav, logistične organizacije in izvedbe predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU 2021. Da bo predsedovanje potekalo nemoteno in da bo primerno podprto, bo vlada morala razširiti tudi vozni park. Kot so nam povedali, v ta namen ne nameravajo kupiti novih vozil, ampak jih bodo za obdobje šestih mesecev najeli. »Za potrebe protokolarnih in drugih prevozov, povezanih z dogodki predsedovanja v Sloveniji, bomo vozila najemali, ne kupili. Najeli bomo vozila višjega srednjega razreda. Postopek javnega naročila še poteka, zato podatka o sredstvih še ne moremo podati,« so nam iz Ukoma odgovorili, ko smo jih vprašali, kakšna vozila bo naša država kupila in koliko denarja bo za to namenila.

Ohlapni kriteriji

V okviru slovenskega predsedovanja EU se načrtuje 2000 političnih srečanj in dogodkov, ki bodo potekali v Bruslju, 200 pa jih bo potekalo v Sloveniji. Rdeč Okvir Prioritete Slovenije Med prioritetami slovenskega predsedovanja so krepitev odpornosti EU, njena gospodarska prenova s poudarkom na digitalnem in zelenem prehodu, krepitev Unije, ki temelji na vladavini prava in ohranjanju evropskega načina življenja, ter varnost v EU.

Vlada je k sodelovanju povabila tudi podjetja s področij transportne logistike, ki bodo zagotavljala prevoze udeležencev, gostinske ponudbe in turizma, z namenom zagotovitev nočitev in spremljevalnega program udeležencev. Podjetja s področja telekomunikacij in informacijske tehnologije naj bi skrbela za izvedbo dogodkov, iščejo pa tudi papirno galanterijo in dekorativne elemente (za dogodke in promocijo), darila, cvetlične aranžmaje za konferenčne prostore in sobe za sestanke ter sodoben inovativen slovenski tehnični izdelek, ki bi služil promociji naše države. Sodelovanje s podjetji naj bi potekalo v okviru promocijske platforme, s katero naj bi si podjetja zagotovila večjo prepoznavnost. Predstavili jih bodo na posebnem medijskem dogodku, njihovi logotipi bodo objavljeni v javnih objavah, na promocijskem materialu in uradnem spletišču. Kot smo izvedeli, je zanimanje za sodelovanje pri promocijski platformi izrazilo 30 podjetij. Katera bodo na koncu izbrana, bo znano konec aprila, pri izboru pa bo vlada upoštevala precej ohlapne kriterije – da mora podjetje združevati slovensko tradicijo in inovacije, da mora biti po poreklu iz Slovenije, da je podjetje »najprimernejše z vidika narave dogodkov v okviru predsedovanja« in da je podjetje okolju prijazno.

Strošek študentskega dela neznan

Vlada išče tudi študente, ki bodo pomagali pri izvedbi predsedovanja. Skrbeli naj bi predvsem za zvezo s tujimi delegacijami. Urne postavke za delo bodo sledile priporočenim postavkam s spletne strani študentskega servisa. Zaradi epidemiološke situacije bodo izšolali nekoliko več študentk in študentov. Kot so nam pojasnili na Ukomu, pa bodo v različnih obdobjih potrebovali okrog 40 do 50 študentk oziroma študentov. »Točno število angažiranih bo odvisno od potreb spremljanja delegacij, dajanja informacij in pomoči pri drugih organizacijskih nalogah,« so zapisali v odgovoru na naša vprašanja in dodali: »Kolikšen bo strošek študentskega dela, bomo lahko odgovorili po koncu predsedovanja, ko bomo vedeli, koliko dogodkov bo izvedeno v fizični in koliko v avdio-video obliki.«

Priložnost za vinarje

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU se je pred mesecem dni dogovorilo z Generalnim sekretariatom Sveta EU, da bo letos kupilo večjo količino slovenskih vin, ki jih bodo stregli na uradnih pogostitvah med zasedanji različnih formacij Sveta EU. Naročili naj bi okoli 1000 litrov slovenskega vina, najvišja ponujena cena pa se je morala gibati med 15 in 17 evri za steklenico.