Usoda Vaska Simonitija

Če SMC in Desus prispevajo sedem glasov, bo odločilen en glas! Tako se je odločila poškodovana Bratuškova

G.G.
25. 3. 2021, 08.46
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 14.12
Deli članek:

Stolček ministra Vaska Simonitija ni tako trden kot se je zdel pred nekaj dnevi. Lahko se zgodi, da bo na glasovanju zelo tesno.

Sašo Švigelj
Alenka Bratušek: »Minister Simoniti mora oditi, še bolje pa bi bilo, da odide vlada«.

Po dolgotrajni in burni sredini razpravi se seansa nadaljuje. Žalitve in gostilniška kultura nastopanja gor ali dol, bistven bo rezultat. Opozicija sama ima v rokah le 39 »kart«, zato nujno potrebuje sedem glasov iz vrst Desusa in SMC.

Zagotovljena sta dva. Interpelacijo sta izrecno podprla Desusov poslanec Jurij Lep in poslanec SMC Branimir Rajič. Desusovi Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak naj bi preizprašali svojo vest. Simonoviču menda pravi, da je treba podpreti ministra. V SMC pa je zaradi notranjih zdrah še bolj komplicirano, zato ni bilo mogoče napovedati, kam se bosta nagnili »srci« Igorja Zorčiča in Janje Sluga. Po današnjem poteku v državnem zboru sta se jasno odločila, da bosta glasovala za interpelacijo.

Če bi se vsi našteti odločili proti Simonitiju, bi bil ključen prihod predsednice SAB Alenke Bratušek. Njen glas ni pod vprašajem. Zagato je povzročila njena poškodba noge, zaradi česar je že nekaj časa na bolniški, glasovanje na daljavo pa ni dovoljeno. Bratuškova se je oglasila na Twitterju in povedala, da je želela sodelovati pri delu državnega zbora in glasovanjih, a ji »predsednik in kolegij državnega zbora« tega ni dovolil. Kaj bo storila danes? »Kljub temu, da se težko premikam, težko hodim, bom opravila svojo dolžnost, prišla glasovat, in upam, da minister Simoniti z današnjim dnem svoje ministrovanje zaključuje.«