Interpelacija Vaska Simonitija

Kakšna bo "kulturna" vest Desusovih poslancev?

C.E.
24. 3. 2021, 14.48
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 15.09
Deli članek:

Izid interpelacije zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija je odvisen od glasov poslancev SMC in Desusa. Pomembna bi lahko bila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je po zlomu noge na bolniški.

Bobo
Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša (levo) v pogovoru z odpadnikom Robertom Polnarjem. Jurij Lep (desno) drži distanco. Kdo bo za, kdo proti interpelaciji?
Za razpravo je predvidenih 18 ur. Če je ne bodo zaključili do 22. ure, jo bodo nadaljevali in odločali o interpelaciji v četrtek.

Opozicija ima zagotovljenih 38 ali 39 glasov, odvisno od odločitve poslanca SD Sama Bevka, ki ni najbolj naklonjen interpelacijam. Iz SMC lahko pridejo za največ trije glasovi, od predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. vodje poslanske skupine Janje Sluga in poslanca Branislava Rajića, ki bi lahko bili v igri za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev, o kateri govori Desusov Jurij Lep.

V Desusu pa so razmere kaotične. Lep je dopoldne dejal, da stranka podpira interpelacijo, izjave poslancev pa kažejo, da ne bodo glasovali enotno. Provladni Robert Polnar, ki je sicer član poslanske skupine Desusa, ne pa tudi član stranke, interpelacije seveda ne bo podprl. Po njegovih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da bosta dva poslanca podprla interpelacijo, trije pa ne. "Ali to še drži, ne vem. Vem pa, da sam interpelacije ne bom podprl," je dejal za STA.

Poslanec Branko Simonovič ni želel razkriti, kako bo glasoval. Spomnil je le na stališče poslanske skupine, da se bodo na podlagi razprave na koncu odločili, kako bodo glasovali.

Za uspešno interpelacijo so potrebni trije glasovi SMC in štirje glasovi Desusovih poslancev. Ob tem scenariju (46 glasov), bi morali za glasovati vsi ostali poslanci opozicije. Težavo pa povzroča bolniška odsotnost predsednica SAB Alenke Bratušek (zlom noge), ki na daljavo ne sme glasovati, saj izjema dovoljuje le glasovanje na daljavo v primeru odsotnosti zaradi covida.