17 sumljivih smrti

V domu groze izstradani starostniki hirali in umirali: odprte gnojne rane, pijano osebje ...

S.R.
24. 3. 2021, 13.57
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 14.10
Deli članek:

Dogajanje v tem domu za starejše v bavarskem kraju Schliersee je razgrnila šele pandemija sars-cov-2.

Profimedia
Schliersee, idiličen kraj v bavarskih Alpah. Razmere v lokalnem domu za starejše so bile vse prej kot idilične.

Nemško državno tožilstvo je pod drobnogled vzelo dom starejših občanov v Schlierseeju ob istoimenskem jezeru na Bavarskem. Očitki so grozljivi, preiskovali naj bi sume 88 kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb in kar 17 primerov smrti. Dejanj so zaenkrat osumljene štiri osebe, vključno s tremi nekdanjimi zaposlenimi v domu. Tožilstvo več informacij zaenkrat ne razkriva, pojasnili so le, da so bili varovanci v domu močno podhranjeni.

Do več informacij se je dokopal bavarski portal BR24, za katerega je spregovorila ena od lokalnih zdravstvenih delavk, ki je morala dom v zadnjem letu večkrat obiskati zaradi pandemije. Po pričevanju Andree Würtz se je v domu med drugimi nahajala ena varovanka, ki je je bilo »le kost in koža, roke pa je imela umazane z iztrebki.« Nad prizorom je bila tako pretresena, da je želela varovanko na rokah odnesti iz doma, »tako je bilo hudo.« Oblasti so o dogajanju za zidovi tega doma izvedele šele po prvem izbruhu novega koronavirusa, ko so zdravstvene delavce tam pričakali izstradani in dehidrirani varovanci z odprtimi ranami na telesu, pijano osebje, plesen na stenah in stropih ter vsesplošna umazanija, še poroča portal. Würtzeva je opisala tudi primer varovanca, ki je imel na »nogah odprte rane, iz katerih sta kri in gnoj curljala na preprogo.«

Varovanci naj bi čakajoč na pomoč po več ur ležali v lastnih iztrebkih, a pomoč ni prišla od nikoder, saj osebje razmer ni uspelo obvladovati. Maja lani, ko so za grozo izvedeli pristojni organi, je moralo na pomoč tako priskočiti tudi 45 vojakov.

Preiskovalci zdaj v primeru 17 smrti v domu preiskujejo, ali so varovanci umrli zaradi izstradanosti. V okviru preiskave so iz grobov izkopali tudi dve trupli, na katerih bodo opravili obdukcijo. Doslej so zaslišali tudi približno 150 prič, kot vse kaže, pa svoje naloge v preteklosti niso opravili niti pristojni organi, odgovorni za nadzor. V zadnjih letih naj bi na njihov naslov romale številne pritožbe tako svojcev varovancev kot dela osebja, a naj jih ne bi ustrezno obravnavali.