Odmerki namenjeni na Otok?

Nov škandal z AstraZeneco, s katero bodo v Sloveniji cepili tudi starejše

C.E./STA
24. 3. 2021, 13.32
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 13.36
Deli članek:

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca se še naprej sooča z neprijetnimi vestmi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Italijanske oblasti so v italijanskem podjetju Catalent, ki polni cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, našle 29 milijonov odmerkov tega cepiva, je danes poročal italijanski časnik Stampa. Cepivo je bilo proizvedeno v tovarni Halix na Nizozemskem, v Italiji pa polnjeno. Ta nizozemska tovarna še ni dobila dovoljenja za proizvodnjo cepiva za Evropsko unijo, piše spletni portal Politico.

Po navedbah Stampe AstraZeneca EU ni obvestila o teh odmerkih. Po nadzoru v tovarni na Nizozemskem je nato evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona zanimalo, kam je šlo to cepivo. Italijanske oblasti je pozval, naj preiščejo zadevo.

Viri pri EU so za Stampo povedali, da je bilo teh 29 milijonov odmerkov namenjenih v Združeno kraljestvo. Vendar pa so izvoz po uvedbi evropskega mehanizma, ki omejuje izvoz cepiv, ustavili.

Učitelje se čaka še ta teden

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je danes napovedal, da bodo umaknili starostno omejitev za uporabo cepiva AstraZenece, zato bodo v Sloveniji to cepivo v prihodnjem tednu začeli prioritetno uporabljati za starejše državljane. "Do konca tedna bomo počakali, da se lahko cepijo zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki še vedno razmišljajo o tem, ali se cepiti. Potem bo cepivo AstraZenece prišlo na vrsto za starejše, da jih čim prej cepijo in zaščitijo," je napovedal in dodal, da bo Slovenija imela v začetku aprila dovolj cepiv, da bi lahko cepili tudi starejše od 50 let.