Bolj zanimiva interpelacija

Simonitiju se trese stolček! Desus za interpelacijo, trije glasovi SMC v zraku, Bratuškovi pa ne dovolijo glasovati

G.G.
24. 3. 2021, 11.15
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 13.44
Deli članek:

Minister Vasko Simoniti je s kazalcem drsal po telefonu, ko je za besedo prijel poslanec Desusa Jurij Lep.

Bobo
Vasko Simoniti pravi, da kot minister dela v dobro slovenske kulture.
O interpelaciji bodo glasovali jutri dopoldne.

Glavni junak današnjega dogajanja v državnem zboru je minister za kulturo Vasko Simoniti. Opozicija mu je nad glavo obesila interpelacijo, ki se je ministri v tej ali predhodnih vladah, praviloma zlahka otresejo, saj jih podprejo vsi ali velika večina poslancev vladajoče koalicije. Tako je bilo tudi pri šolski ministrici Simon Kustec in ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju.

Po nedavnih pretresih v SMC so v zraku trije njihovi glasovi. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in poslanec Branislav Rajić bi lahko glasovali za interpelacijo.

Dodaten element napetosti je vnesel poslanec Desusa Jurij Lep, ki je napovedal, da bodo štirje Desusovi poslanci (Robert Polnar kot peti ni več član Desusa) glasovali za odstrel ministra Simonitija. Zmotilo jih je predvsem njegovo vmešavanje v neodvisnost medijev, pomanjkanje dialoga s kulturniki ter slabi podobi Slovenije na evropskem političnem, kulturnem in medijske prostoru.

Če bi trije poslanci SMC in štirje Desusovi res glasovali za interpelacijo, bi bilo zelo tesno. Nabralo bi se že 46 glasov za interpelacijo, kar bi bilo dovolj. Nekoliko pod vprašajem je sicer poslanec SD Samo Bevk. V tem primeru sploh ne bi bila potrebna glasova predstavnikov madžarske in italijanske manjšine, ki nista naklonjena interpelacijam. 

Ob tako negotovem razpletu bi lahko bil pomemben vsak glas. En glas, ki bi bil zagotovo za interpelacijo, bo najverjetneje izostal. V primeru treh glasov SMC in štirih glasov Desusa za interpelacijo bi lahko bil ključen glas predsednice SAB Alenke Bratušek. V SAB so nam sporočili, da je njihova predsednica še okreva po zlomu noge. Še vedno je na bolniški, zato ne more biti prisotna v državnem zboru. Na daljavo pa glasovanje še vedno ni dovoljeno.