Virantova jutranja ideja za debirokratizacijo

Bi ob selitvi šlo brez menjave dokumentov?

G.G.
24. 3. 2021, 08.43
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 08.45
Deli članek:

Škarje debirokratizacije so v rokah davčnega strokovnjaka Ivana Simiča in njegove ekipe. Za dobro jutro pa je idejo za debirokratizacijo navrgel nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant.

STA
Fotografija je simbolična

Virantova »jutranja ideja za debirokratizacijo« je zanimiva. Kdor se je selil, se je moral spopasti še z nadležno in tudi ne tako poceni menjavo osebnih dokumentov. »Zakaj bi morali ljudje ob selitvi menjati dokumente?« se je zagotovo vprašal marsikdo, to vprašanje pa si je zastavil tudi Virant. V naslednjem stavku je ocenil, da je »naslov stalnega prebivališča na osebni izkaznici popolnoma odveč, osebna je zgolj dokument za dokazovanje identitete (v trikotniku oseba-fotka-EMŠO). Lep prihranek na času in denarju.«

Simič je v zadnjih dneh predstavil nekaj podrobnosti, ki naj bi poenostavile življenje državljanov. Med drugim je tudi poenostavitev vročanja dokumentov oziroma aktov, ki jih izdaja državna uprava in to na ta način, da se bodo lahko ti dokumenti vročali, namesto po redni pošti, na elektronski naslov, če se bodo ljudje tako odločili.