Epidemiološka slika

Strokovnjakinja NIJZ o razlogih, zakaj nekoga ne bi cepili s cepivom AstraZenece

L.K.
24. 3. 2021, 11.48
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 11.53
Deli članek:

Razmere se zaostrujejo, po okužbah izstopata dve skupini.

STA
Eva Grilc

Epidemiološke razmere se v svetu in Sloveniji »nekoliko zaostrujejo«, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 uvodoma dejala Eva Grilc, epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), in dodala, da skupno število vseh primerov na svetu znaša 120 milijonov, pri čemer Evropa ostaja pomembno žarišče okužb.

Kar se tiče 14-dnevnega števila potrjenih primerov novih okužb po spolu in starostnih skupinah izstopajo skupine od 35 do 44 let oziroma od 45 do 54 let. Za tretjino primerov izvor okužbe ostaja neznanka, sicer pa pomembna mesta okužbe ostajajo družina, skupno gospodinjstvo in delovno mesto.

Kar se tiče vzgojno-izobraževalnih zavodov, je najbolj stabilna situacija pri predšolskih otrocih, številke pa nekoliko naraščajo v osnovnih šolah, predvsem na račun tretje triade, in srednjih šolah. Zakaj je temu tako, ne ve, a domneva, da gre za odraz dogajanja v skupnosti. Povišale so se tudi številke pri pedagoškemu kadru.

V Sloveniji je sicer britanska različica novega koronavirusa tista, ki je najbolj razširjena.

Da bi ga le bilo dovolj

Grilčeva je se je dotaknila tudi cepljenja. Kdo je do tega bolj upravičen, je težko oceniti, je dejala; upamo lahko le, da bo dovolj cepiva.

O razlogih, zakaj nekoga ne bi cepili s cepivom proizvajalca AstraZeneca, z drugimi pa, je dejala, da te pristojni še proučujejo in da nas bodo s svojimi ugotovitvami seznanili. Domneva sicer, da bi tako ravnali v primeru, da je imela oseba v preteklosti že težave s strjevanjem krvi.