Slovenija

Interes za cepljenje pokazala dobra polovica vojakov

Mihael Korsika
22. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Slovenska vojska ima okoli 6000 pripadnikov in pripadnic. Od septembra lani do sredine marca letos pa so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 987, so sporočili z obrambnega ministrstva. Cepljenje v Slovenski vojski je prostovoljno, do zdaj pa je prvi odmerek prejelo 537 vojakov.

STA
Udeležba na skupinskih usposabljanjih brez negativnega testa ni možna.

V Slovenski vojski še preučujejo, za katera delovna področja bi bilo cepljenje obvezno.

Na podlagi odločitve vlade in strokovne skupine za covid-19 so pripadniki nekaterih enot Slovenske vojske del prve prioritetne skupine prejemnikov cepiva proti covidu. Gre za ključno vojaško zdravstveno osebje, pilote in posadke, ki zagotavljajo helikoptersko nujno medicinsko pomoč in reševanje iz gora, ter pripadnike, ki opravljajo naloge v mednarodnih operacijah in misijah, so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu, kjer so poudarili, da gre za prostovoljno cepljenje.

S prvim odmerkom cepiva je bilo po njihovih podatkih do 15. marca cepljenih 537 vojakov, medtem ko je drugo dozo prejelo 196 pripadnic in pripadnikov SV. Cepljenje po prednostnem seznamu so predvidoma nadaljevali minuli konec tedna.

Ob tem podarjajo, da slovenski vojaki in častniki delujejo tudi v mednarodnem okolju, na primer v mednarodnih operacijah in misijah, kjer se trenutno še oblikujejo smernice glede cepljenja, ki pa bodo veljale za vse udeležence posameznih misij. »V Slovenski vojski za zdaj še nismo opredelili delovnih področij, za katera bi bilo cepljenje obvezno; poteka posebna epidemiološka analiza in obravnava s strani vojaške medicine dela,« poudarjajo na ministrstvu za obrambo.

987 pozitivnih pripadnikov SV

Da bi preprečili širjenje okužbe, v Slovenski vojski svoje pripadnike tudi redno preverjajo s testi. Do začetka minulega tedna so po podatkih ministrstva opravili skupaj 5512 PCR-testov in 17.727 hitrih antigenskih testov. V drugem valu do sredine marca je bilo pozitivnih 987 pripadnikov. Posebnih evidenc, ki bi pokazale, kolikšen delež slovenskih vojakov se je okužil v tujini, na obrambnem ministrstvu ne vodijo.

Hitre antigenske in PCR-teste na ministrstvu za obrambo uporabljajo pri vseh zaposlenih, pri katerih se znaki okužbe pojavijo na delovnem mestu, in pri zaposlenih, ki bodo napoteni v mednarodne operacije ali misije ter na službeno pot ali delo v tujino. Pri zaposlenih, ki se po desetdnevni karanteni zaradi visokorizičnega stika z okuženim vrnejo na delovno mesto, se priporoča uporaba hitrih testov.
Testom so na prostovoljni osnovi podvrženi tudi zaposleni in zunanji udeleženci »pred predvidenimi nujnimi skupinskimi aktivnostmi, pri katerih ni mogoče zagotoviti ustrezne socialne razdalje vsaj dveh metrov«. Gre za praktična usposabljanja ali nastanitev večjega števila zaposlenih v istem prostoru, še pojasnjujejo na ministrstvu.

Negativen test nujen za skupinska usposabljanja

Udeležba na skupinskih aktivnostih pripadnikov Slovenske vojske brez negativnega rezultata testiranja s hitrim antigenskim testom na prisotnost virusa SARS-CoV-2 oziroma brez predložitve ustreznih potrdil po njihovih besedah ni mogoča.

»Testiranja v Slovenski vojski izvaja Vojaška zdravstvena enota. Standardi in protokoli so natančno predpisani. Zaposlenemu ali zunanjem udeležencu, ki je vključen v aktivnosti ministrstva za obrambo, se pred izvedbo testiranja najprej pojasni način odvzema brisa za hitri antigenski test na prisotnost virusa SARS CoV-2,« so pojasnili na ministrstvu in dodali, da zdravstveni oziroma laboratorijski delavec vsakega testiranega pred odvzemom brisa vpraša, ali se z njim strinja.