OBRAČUN NA TWITTERJU

Brščič nad Novaka: Ne samo da ste "pofukelj", ste tudi lažnivec!

Žiga Kariž
22. 3. 2021, 20.00
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 20.41
Deli članek:

Družbena omrežja so žal postala poligon za izražanje najnizkotnejših čustev. Kako nizko lahko gre, sta ta konec tedna prikazala Bernard Brščič in Božidar Novak.

Primož Lavre
Bernard Brščič je znan po svojih skrajno desnih stališčih.

Raven komuniciranja na družbenih omrežjih je, kot kaže, vedno nižja. Sovražni govor je nekaj vsakdanjega, končno so slovenska sodišča takšno komunikacijo tudi začela sankcionirati, in videti je, da bodo imela v prihodnje veliko dela. Običajno smo vajeni, da ostre opazke in žalitve potekajo dvosmerno po levo-desni politični osi. A tokrat se je zaiskrilo med dvema podpornikoma desne politične opcije. Oba smo lahko gledali kot komentatorja v oddaji Faktor, katere avtor in idejni vodja je bil Bojan Požar, zadnje čase pa jo urednikuje Aljuš Pertinač.

Zaplet

Besedni spopad se je začel prejšnji teden, ko je Bernard Brščič objavil tvit na temo višine plač. Med drugim je zapisal: »Zakaj so plače nizke? Ker je produktivnost nizka in ker je javna poraba previsoka. Socialistični ukrepi pa nikoli niso zvišali produktivnosti in znižali javne porabe.« Zapisano je očitno zelo razburilo Božidarja Novaka, solastnika komunikacijske skupine, ki se je odzval s tvitom: »Ti boš govoril o plačah, ki se 'svaljkaš' na državni plači že celo življenje?«

»Pofuklji« in »fukfehtarji«

Od tu dalje je šel nivo komunikacije v debati samo še navzdol. Brščič je Novaka ozmerjal z mariborskim »fukfehtarjem«, ta ga je opisal kot dunajskega dečka, Brščič pa očitno ni zmogel krotiti svoje jeze in je Novaka označil za »sluzastega fukfehtarja« ter »patetično kreaturo«, ki nadleguje ženske. »O vašem patetičnem spolnem plenilstvu bi veliko imela povedati moja soproga. Ste prosto po Polnarju en tak mariborski 'pofukelj',« je v enem izmed tvitov bruhnilo iz Brščiča. Novak mu seveda ni želel ostati dolžan in je zapisal: »Ste dunajski deček, ki je zapustil samo mamo in svoje tri otroke zaradi falirane študentke.« Kot bi lahko sklepali iz zapisanega, je za veliko napetost med petelinoma kriva žena Bernarda Brščiča, voditeljica oddaje Faktor, Norma Brščič.

Primož Lavre
Se je Božidar Novak lotil žene Bernarda Brščiča?

Pomoč psihiatrov

Besedni spopad je nato zamrl, a se je včeraj znova razvnel, tokrat z besedami, nevrednimi odraslih izobraženih ljudi. Spet se je prvi ob Brščiča obregnil Novak. Brščič mu je zaradi »neozdravljenega fukfehtarstva« priporočil, naj si poišče ustrezno pomoč, nato pa je uspelo Božidarju Novaku, ki naj bi bil strokovnjak za komuniciranje, spisati sledeče: »Dunajski deček, vi ste 'fukfehtar'. Po tem, kar sem od Norme izvedel. Prej ga ni znala niti v usta dati. Poiščite si pomoč na psihiatriji, ko žalujete za svojo bivšo in tremi otroki, ki ste jih pustili zaradi falirane študentke.«

Glavni akterji

Bernard Brščič je nekdanji državni sekretar v vladi Janeza Janše v obdobju 2012–2013, ustanovitelj skrajno desne stranke Domovinska liga, občasno se je pojavljal kot komentator v oddaji Faktor, zaposlen pa je v državnem podjetju Eles. Največjo pozornost javnosti je pritegnil s svojimi izjavami o zanikanju holokavsta in seveda s poroko z Normo Brščič. Božidar Novak je strokovnjak za komuniciranje, solastnik agencije Spem, in glede na objave na družbenih omrežjih velik podpornik sedanje vlade ter zagrizen smučar in jadralec. Morda bi moral svojim hobijem posvečati malce manj časa in se bolj posvetiti podjetništvu, saj glede na dostopne podatke njegovim podjetjem ne kaže najbolje. Poslovni imenik GVIN tako pri podjetju Skladovnica kreativne industrije kot pri podjetju Spem komunikacije opozarja, da gre za domnevno insolventni podjetji.

Primož Lavre
Je Norma Brščič usodna ženska slovenske desnice?