ZZZS

Prihaja trajna napotnica za kronične bolezni in druge novosti v zdravstveni košarici

B.K./STA
18. 3. 2021, 17.09
Posodobljeno: 18. 3. 2021, 17.11
Deli članek:

Sprememba pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja med drugim prinaša uvedbo trajne napotnice za kronične bolezni.

Ministrstvo za zdravje
Kartica zdravstvenega zavarovanja.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji virtualni seji dopolnila pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja ter sprejela sklep o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov iz obveznega zavarovanja. S tem med drugim zmanjšujejo administrativna bremena, zlasti z uvedbo trajne napotnice za kronična stanja, so sporočili.

Zmanjševanje administrativnih bremen

Obseg pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja širijo zlasti pri medicinskih pripomočkih, zdraviliškem zdravljenju in zobozdravstvenih storitvah. Zmanjšujejo administrativna bremena za zavarovane osebe z uvedbo trajne napotnice, možnostjo odreditve reševalnega prevoza tudi s strani zdravnika v naravnem zdravilišču ter pri predpisovanju in izdajanju medicinskih pripomočkov, so v ZZZS navedli v sporočilu za javnost.

Na področju zdravstvenih storitev uvajajo možnost izdaje t. i. trajne napotnice za kronične bolezni. "Na ta način smo zmanjšali število potrebnih obiskov zavarovanih oseb pri osebnih zdravnikih, osebne zdravnike pa smo razbremenili dolžnosti izdajanja novih napotnic samo zaradi dokončanja zdravstvene obravnave na sekundarni in terciarni ravni. Nova t. i. 'trajna' napotnica pa bo veljala ves čas, ko je potreben trajen nadzor zdravljenja zavarovane osebe zaradi določene kronične bolezni," so pojasnili.

Prav tako, kot so navedli, nadaljujejo z zmanjševanjem obveznosti zdravnikov z opravili nemedicinske narave, zlasti na primarni ravni, in sicer z uvedbo trajne napotnice za kronična stanja z možnostjo napotovanja v zdravilišče s strani bolnišničnega zdravnika tudi za nenadaljevano zdraviliško zdravljenje ter pri predpisovanju medicinskih pripomočkov za inkontinenco in potrošnega materiala, ki se po novem ureja brez posredovanja zdravnika.

Z uvedbo obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov za nadomestila zaradi začasne zadržanosti od dela s strani delodajalcev pa pospešujejo digitalizacijo in elektronsko poslovanje s strankami ZZZS.

Krili bodo popravila vozičkov in sodobnejšo inzulinsko črpalko

Na področju medicinskih pripomočkov se med drugim obetajo širitev pravice do medicinskih pripomočkov za kompresijsko zdravljenje in pravica do novega pogona za voziček na ročni pogon, vključno s popravili in z vzdrževanji. Prav tako je določena nova vrsta medicinskega pripomočka, in sicer sodobnejša inzulinska črpalka z zaprto zanko.

Nove nujne zobozdravstvene storitve

Zaradi uskladitve z razvojem medicinske stroke in enakopravnejše obravnave zavarovanih oseb so določili tudi dodatne zobozdravstvene storitve, ki spadajo v nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene storitve. To so oskrba poškodb zob in ustne votline ter vnetnih stanj v ustni votlini, ki lahko ogrozijo življenje ali pa opustitev oskrbe lahko bistveno poslabša izid zdravljenja, zdravljenje močnejših krvavitev in oskrba hude stalne bolečine v ustni votlini neodzivne na analgetike.

Zaradi širitev pravice do medicinskih pripomočkov bodo odhodki ZZZS višji za približno 5,9 milijona evrov letno, zaradi širitev pravice do zdraviliškega zdravljenja pa za 10.000 evrov.

K spremembam in dopolnitvam pravil mora soglasje podati še minister za zdravje, veljati pa začnejo 15 dan po objavi v uradnem listu. Nekatere določbe se bodo sicer začele o uporabljati z zamikom. Trajna napotnica za kronične bolezni se uvaja tri mesece po uveljaviti sprememb pravil, nova ureditev pravice do nekaterih medicinskih pripomočkov se uvaja z novembrom, obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za nadomestila pa z letom 2023.