(ne)učinkovitost

Počivalšek: Strinjam se, da je bil sistem neučinkovit, ne strinjam se, da je bila neučinkovita tudi vlada

B.K.
18. 3. 2021, 16.46
Posodobljeno: 18. 3. 2021, 17.28
Deli članek:

S kritikami, ki bremenijo sistem se strinja, tiste, ki bremenijo njega in vlado pa je označil za vprašljive.

Bobo
Minister Zdravko Počivalšek ob dobavi zaščitnih mask v prvem valu epidemije.

Gopsodarski minister Zdravko Počivalšek je popoldne stopil pred kamere in naslovil sveže izdano poročilo računskega sodišča o nabavi medicinske opreme v prvem valu epidemije.

"Absolutno se strinjam z ugotovitvijo, da je bil sistem takrat neučinkovit. Na to smo tudi sami opozarjali. A se ne strinjam z oceno, da smo kot vlada delovali neučinkovito. Ravno nasprotno, prav zaradi neučinkovitega sistema smo v tistih norih časih pristopili s kriznim upravljanjem. Tako smo nadoknadili izhodiščno neučinkovitost sistema in za naš zdravstveni sistem pridobili vse kar je potreboval," je dejal Počivalšek.

Pojasnil je, da Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ni dobavljalo opreme na lastno peč, pač pa so samo pridobili podatek kaj zdravstvo potrebuje, nato pa pomagali pri dobavi. "Ministrstvo je najprej pridobilo mnenja o ventilatorjih in je šele nato posredovalo blagovnim rezervam ponudbe za to opremo," je pojasnil. Ob tem je tudi zavrnil obtožbe, da naj bi kupili slaba in neuporabne ventilatorje. "Nabava ventilatorjev je bila takrat največja prioriteta. Nakupili smo, kar smo lahko in kar smo dobili. Takrat ni bilo mogoče dobiti vseh tistih ventilatorjev, ki so si jih zdravniki želeli, ker jih preprosto ni bilo na voljo. Mogoče je bilo dobiti samo tiste, ki smo jih nabavili. Res so bili v nižjem razredu želja zdravnikov, a bili so spremeljivi in se še vedno uporabljajo," je zatrdil.

Ob tem je minister nekaj ugotovitev računskega sodišča označil za "vprašljive".

Dejal je, da ministrstvo in vlada nista kršila načela transparentnosti in enakopravne obravnave vseh ponudnikov, saj da so nabavo izvršili po postopku brez objave, ki ne predvideva razpisa za dobavitelje, čeprav so tega vseeno objavili.

Zanika tudi ugotovitev, da je bila vloga njegovega ministrstva takrat nejasno določena. "Res na vladi nismo določali vseh podrobnosti, ker smo bili v izrednih razmerah. Naša skupna naloga je bila povsem jasna. Nabaviti opremo. In to smo uspešno izvedli. Zavračam očitek, da bi morala vlada bolj določiti pristojnosti, za to ni bilo časa."

Pojasnil je tudi, da ugotovitev, da je vlada za nabavo najprej zadolžila Ministrstvo za zdravje in nato Zavod blagovne rezerve netočna, saj je MZ za dobavo zadolžila še vlada Marjana Šarca, medtem ko je blagovne rezerve za to nalogo zadolžila vlada Janeza Janše, dva dni kasneje.

Janša za zmedo okrivil Šarca

Predsednik vlade Janša je medtem ugotovitve računskega sodišča, da vlada, ministrstva in zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne in medicinske opreme niso bili učinkoviti, pospremil s tvitom: "Seveda ne. Ko v izrednih kaotičnih razmerah poskrbiš za nabavo in rešiš na stotine življenj - nisi učinkovit. Učinkovit je Marjan Šarec, ki je dal maske na Kitajsko in pustil prazna skladišča. Pa predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je tudi 'učinkovit', saj je nepridobitno pokasiral milijon evrov."