pogrešali ju bodo

V ZOO Ljubljana rak usoden za sibirskega tigra Vita in kapibaro Stinky

A.S.
18. 3. 2021, 13.32
Posodobljeno: 18. 3. 2021, 13.33
Deli članek:

Rakava obolenja žal ne prizanašajo niti živalim, poslovila sta se devetletni sibirski tiger Vito in desetletna kapibara Stinky.

ZOO Ljubljana
Sibirski tiger Vito

Ambasadorja svojih vrst

Vito in Stinky sta bila ambasadorja svojih vrst v ZOO Ljubljana. Sodelovala sta v številnih izobraževalnih programih in se srečala z veliko obiskovalci ter jih mnogo naučila o ogroženosti narave ter ljubezni do živih bitij. 

Življenjska doba živali v živalskih vrtovih je višja v primerjavi z življenjsko dobo v naravi, zato je tudi pojavljanje rakavih obolenj po vsej verjetnosti višje, so sporočili iz ZOO Ljubljana. 

V desetletnem obdobju je bil vzrok pogina živali zaradi tumorjev v ljubljanskem živalskem vrtu 4-odstoten. Obolevale so tako dvoživke, kot plazilci, ptiči in sesalci. To je bistveno manj kot pri ljudeh, kjer je smrt zaradi rakavega obolenja na drugem mestu, pri moških v Sloveniji pa celo na prvem.

Zaradi agresivnega tumorja so tigru odstranili ledvico in vranico

Sibirski tiger Vito je v ZOO Ljubljana prispel leta 2013. S sorojencem se je skotil v ZOO Sosto na Madžarskem, kjer so ga imenovali Amur. Mednarodni koordinator za to ogroženo podvrsto v Evropski zvezi živalskih vrtov in akvarijev je Amurja dodelil ljubljanskemu živalskemu vrtu skupaj s samico Danuto. Slovenski obiskovalci so jima izbrali novi imeni - Vito in Vita. Hitro se je navadil na ogrado v naravnem gozdu ljubljanskega živalskega vrta, pa tudi na novo samico. Ker so tigri samotarji, so ju združevali le v času parjenja. Žal nikoli nista imela mladičev.

ZOO Ljubljana
Sibirski tiger Vito

ZOO Ljubljana
Sibirski tiger Vito

Zaposleni so novembra lani pri Vitu opazili spremembe glede počutja. Po natančnem pregledu se je veterinarska ekipa odločila za operacijo. Vitu so morali zaradi izjemno redkega agresivnega tumorja odstraniti ledvico in vranico. Kljub trudu veterinarske ekipe in zaposlenih v ZOO Ljubljana je zdaj neozdravljiva bolezen napredovala do te mere, da so Vita zaradi dobrobiti evtanazirali.

ZOO Ljubljana
Sibirski tiger Vito

Redka oblika raka pri kapibari

Stinky je bil najslavnejša kapibara v Sloveniji. Dokazoval je, da so tudi glodalci, do katerih imajo ljudje zaradi miši in podgan mnogo predsodkov, zelo inteligentni. Znal se je povzpeti na zadnji nogi, splezati na podstavek, zlesti skozi tunel, se usesti, preplezati ''gugalnico'' ter hoditi med količki. Ime je dobil po paru dišavnih žlez, z izločki katerih predvsem samci označujejo svoj prostor in privabljajo samice. 

ZOO Ljubljana
Kapibara Stinky

ZOO Ljubljana
Kapibara Stinky

ZOO Ljubljana
Kapibara Stinky

ZOO Ljubljana
Kapibara Stinky

Na žalost pa je imel redko obliko raka slepega črevesa, ki je pri kapibarah izjemno pomemben del prebavne cevi, zato je bil zanj kljub zdravljenju usoden. Dosegel je lepo starost. 

Pogrešali ju bodo

Zaposleni in oskrbniki, ki so se s Stinkyjem in Vitom dnevno srečevali, ju bodo zelo pogrešali. Vito je na daleč prepoznal zvok motorja svojih oskrbnikov in prihitel v notranji prostor, kjer so so ga nagradili z igračo ali priboljškom. Tudi Stinky je imel prav posebno vez z oskrbniki. Skupaj so se igrali, izvajali različne spretnosti, še posebej pa je užival v crkljanju.

ZOO Ljubljana
Kapibara Stinky