Odsotni

Janša: Levica in LMŠ bi govorili manj neumnosti, če bi prišli

J.P.
17. 3. 2021, 16.34
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 18.57
Deli članek:

Glede na povečevanje števila okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh so se danes tudi dogovorili, da pred morebitno naslednjo zaostritvijo ukrepov ponovno organizirajo podoben sestanek.

STA
Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša današnji sestanek, na katerem so na povabilo predsednika države Boruta Pahorja glave staknili predsedniki parlamentarnih strank ter minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino ocenil za koristnega. Informacije si bodo odslej izmenjavali pogosteje, spet se bodo srečali čez mesec dni oziroma pred zaostritvijo ukrepov, če bo do te prišlo. Dejal je tudi, da so tako ostali spoznali, s čim ima opravka vlada.

Sestanek sta bojkotirali stranki LMŠ in Levica, kar je Janša obžaloval. Tudi zato, ker "bi govorili manj neumnosti".

Kaj pa sankcije?

Po njegovih navedbah je Slovenija z dodatnim naročanjem rešila vse izpade zaradi zamud pri dobavah cepiva AstraZenece, zato je Slovenija po precepljenosti nad povprečjem držav EU. Ob tem je še izpostavil, da nobena članica ni naročila premalo cepiva, Slovenija je na primer naročila sedem milijonov odmerkov za dva milijona prebivalcev.

V zvezi z naročanjem cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech je pojasnil, da je lani pač veljalo, da bo prvo cepivo tisto AstraZenece, zato so se države članice odločale predvsem zanj. Sledili so zapleti, tako da je bilo prvo odobreno Pfizerjevo.

V tistem času je pri nas odstopil minister za zdravje. Sledil je Janšev ukaz, da takoj naročijo dodatne odmerke. A ker AstraZeneca ni dobavljala v skladu s pogodbo, je nedobavljanje tisto, ki vpliva na precepljenost. Zato so se potrudili za dodatne odmerke drugih proizvajalcev in bili uspešni. Janšo moti, da jo AstraZeneca zaenkrat odnaša brez sankcij – računa, da bo zaplet razrešen. Za zaplete naj bi sicer bila kriva slaba pogodba, ki naj bi jo, tako Janša, podjetje izkoriščalo za komercialne razloge. Cena v Evropski uniji naj bi bila nizka, izven nje pa veliko višja.

Vse to bi lahko vodilo do politične krize v Evropi, je opozoril. S čemer pa se nočemo ukvarjati, ko prevzamemo vodenje Sveta Evropske unije.

Obtožbe

Glede na današnjo debato in napoved ustavne obtožbe premierja s strani LMŠ, je Janša dejal, da zelo težko krivi prejšnjega ministra Tomaža Gantarja ali komisijo za cepljenje zaradi teh naročil cepiva, ki ga danes ni, ker je to bilo v jesenskem času na nek način logično. "Verjetno bi se morali hitreje odzvati, ko je bilo jasno, da so zapleti s tem cepivom, da ni pa še bilo jasno, katero bo prvo odobreno. To sovpada z umetno povzročeno politično krizo, z rušenjem koalicije, odstopom ene stranke iz koalicije in odstopom ministra. Verjetno se v časih, ko je hodil na seje sveta DeSUS, ni mogel ukvarjati s cepljenjem," je glede napovedi ustavne obtožbe dejal Janša.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je za predlog ustavne obtožbe zaradi nenaročenega cepiva izvedel iz novinarskega vprašanja, sicer pa je dejal, da je vlada naročila dovolj cepiv pri vseh razpoložljivih proizvajalcih.

Podobno je izpostavil tudi predsednik NSi Matej Tonin, po oceni katerega ni težava, da bi Slovenija nabavila premalo cepiva, temveč je v tem, da cepivo ni dobavljeno. Meni, da ustavna obtožba služi le nadaljnji delitvi.

V SD morajo predlog ustavne obtožbe še preučiti. Predsednica SD Tanja Fajon pa je napovedala, da bo SD v četrtek vložila zahtevo za sklic seje odbora DZ za zdravstvo glede naročanja cepiva proti covidu-19. Ob tem je še poudarila, da tudi EU ni naredila vsega tako, kot bi morala.

Tudi v SAB in SNS se danes do predloga ustavne obtožbe še niso opredeljevali.