WHO

Svetovna zdravstvena organizacija še naprej priporoča cepljenje z AstraZeneco

J.P./STA
17. 3. 2021, 17.09
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 17.11
Deli članek:

Več držav je nedavno začasno prekinilo cepljenje z AstraZeneco, potem ko so zaznali nekaj primerov krvnih strdkov po cepljenju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) do nadaljnjega še vedno priporoča cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. "WHO je mnenja, da več kot koristi kot tveganj," so sporočili danes.

"Cepljenje proti covidu-19 ne bo zmanjšalo bolezni ali smrti zaradi drugih vzrokov. Primeri tromboze so pogosti. Venska tromboza je tretja najbolj pogosta bolezen srca in ožilja na svetu," so poudarili v izjavi.

Strokovni odbor WHO o varnosti cepiv trenutno še preučuje zadnje podatke o cepivu AstraZenece, poročajo tuje tiskovne agencije. "Ko bo pregled končan, bo WHO nemudoma sporočil ugotovitve javnosti," so dodali.

Več držav je nedavno začasno prekinilo cepljenje z AstraZeneco, potem ko so zaznali nekaj primerov krvnih strdkov po cepljenju. Po svetu so sicer porabili že več milijonov odmerkov cepiva AstraZenece.

Evropske države glede nadaljnjega cepljenja z AstraZeneco čakajo predvsem na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema). Ta je v torek sporočila, da trenutno ni dokazov, ki bi povezali cepivo s krvnimi strdki.

WHO je še pojasnil, da v kampanjah množičnega cepljenja države običajno opozorijo na potencialne nevarne dogodke, ko so bili ljudje cepljeni. To pa ne pomeni nujno tudi povezave s cepivi, ampak je dobra praksa preiskovanja takih primerov.