Pogovor o tretjem valu

Minister Poklukar: "Razmišljanje o sproščanju ukrepov enostavno ni možno"

C.E.
17. 3. 2021, 14.48
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 15.13
Deli članek:

Na Brdu pri Kranju so razpravljali o strategiji boja z epidemijo in spremembah v zdravstvu.

STA
Mateja Logar in Janez Poklukar pravita, da so se pogovarjali tudi o grožnji tretjega vala.

Minister za zdravje Janez Poklukar je bil zadovoljen, da so se pogovorili skoraj vsi predstavniki politike -  LMŠ in Levica sta vabilo predsednika države Boruta Pahorja zavrnili - in stroke. "Pogovarjali smo se o tretjem valu, ki nam lahko grozi," je dejal minister in izpostavil, da imajo države v naši okolici bistveno slabše rezultate kot prejšnji teden. 

"Naši ukrepi bodo temeljili na zasedenosti bolnišnic," pravi Poklukar, ki opozarja, da v primeru tretjega vala ne štartamo z nič, ampak s trenutnega stanja, okoli 450 hospitaliziranih covidnih bolnikov . Zato pravi: "Razmišljanje o sproščanju ukrepov enostavno ni možno". Tudi večina držav v EU je zadržana do sproščanja. 

Poklukar pravi, da je stroka pozvala politiko, da v boju proti epidemiji nastopi enotno. "Dogovorili smo se in to pozdravljam, da bi se na takih srečanj dobivali enkrat, ob zaostrovanju pa pogosteje," je še povedal minister.

Logarjeva: Nismo na varni strani

Za Poklukarjem je pred kamere stopila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Dejala je, da je bila vesela današnjega srečanja in poudarila, da ima epidemija svojo pot in svoja pravila, neodvisna od politične volje. Glede epidemioloških razmer v državi je povedala, da nismo na varni strani ter da so razmere problematične tudi v okolici. Izrazila je pomembnost sodelovanja politike in stroke. 

"Vesela sem, da smo neposredno pojasnili politikom, kakšne ideje ima svetovalna skupina, kje vidimo težave, kje vidimo svoje mesto in česa se bomo morali v naslednjih tednih dodatno lotevati," je povedala in dodala, da se znotraj strokovne skupine vedno ne ujemajo povsem. "Namen sestankov je v tem, da je konec sestanka skupno mnenje, ki ga vsi sprejmemo. Vsak ima pravico do svojega mnenja, svojega izražanja. Bistvo pa je mnenje skupine, ki bo pomagalo, da se bo epidemija čim prej končala ter da bomo dosegli, da bo zdravstveni sistem funkcioniral ne le za covidne bolnike, temveč tudi za tiste, ki potrebujejo dostop do zdravstvenih storitev," je zaključila.