dodatki

Milijonska nakazila domovom upokojencev zaradi covida-19

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
18. 3. 2021, 06.55
Posodobljeno: 18. 3. 2021, 06.59
Deli članek:

Dom upokojencev Ptuj je za oskrbo stanovalcev, okuženih s koronavirusom, in za delo med epidemijo prejel okoli 1,7 milijona evrov. Gre za nakazila Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki se upravičencem izplačujejo v skladu z zakonodajo o interventnih ukrepih zaradi epidemije.

Č.G.
Denar, ki ga je prejel Dom upokojencev Ptuj, je med drugim namenjen za izplačilo dodatkov zaposlenim in pokrivanje stroškov dodatnih kadrov.

MDDSZ je lani Domu upokojencev (DU) Ptuj nakazalo blizu milijona evrov, letos zgolj v dveh mesecih (januarja in februarja) pa 670 tisočakov. Direktorica doma Vesna Šiplič Horvat je pojasnila, da nakazila v glavnem izhajajo iz ukrepov, ki so povezani z epidemijo covida-19 in so do njih upravičeni v skladu z interventnimi ukrepi. Denar je med drugim namenjen za izplačilo dodatkov zaposlenim, pokrivanje stroškov dodatnih kadrov, nakup osebne varovalne opreme in dezinfekcijo prostorov, kritju stroškov oskrbnin zaradi umika stanovalcev v domačo oskrbo, izpadu prihodkov zaradi nezasedenosti kapacitet in pokrivanju stroškov s potencialnim najemanjem zunanjih prostorov za okužene s covidom-19.

Domu Ptuj iz blagajne ZZZS lani 4,7 milijona evrov

Dobrega pol milijona evrov več denarja kot v letu 2019 se je lani v proračun DU Ptuj nateklo iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Nakazila ZZZS Domu upokojencev Ptuj so v letu 2019 znašala nekaj čez 4,1 milijona evrov, lani blizu 4,7 milijona evrov. Direktorica je razložila, da so bili prilivi višji zaradi povišanja cen zdravstvene nege, ki jo domovom plačuje ZZZS.

Na ZZZS so dodali, da so višja nakazila domovom starejših poleg povišanja cen storitev zdravstvene nege tudi posledica izvajanja večjega obsega zahtevnejših primerov. Stanovalci domov namreč med obolenjem za covidom-19 ali po njem potrebujejo zahtevnejši tip nege (tri ali štiri), ki je tudi dražji.

Ptujčanom pol milijona evrov za projektno delo

Poleg dodatnih prihodkov po zakonih o interventnih ukrepih (prihodki MDDSZ) in iz naslova zdravstvene nege (ZZZS) je DU Ptuj lani prejel še sredstva ministrstva za zdravje. Lanska nakazila so po podatkih aplikacije Erar znašala 385.000 evrov, letošnja v januarju in februarju pa 177.000 evrov. Direktorica doma je navedla, da gre za prihodke iz projekta Sodobna oskrba starejših, ki so ga začeli izvajati v juliju.

Vsem domovom je ZZZS nakazal 23 milijonov evrov več denarja

Damjan Kos iz ZZZS je povedal, da so domovom upokojencev lani v primerjavi z letom 2019 nakazali 23 milijonov evrov več denarja. Razlogov je več, med drugim že omenjene višje cene storitev zdravstvene nege in večjega obsega izvajanja zahtevnejše nege (tipov tri in štiri), ki so jo potrebovali stanovalci domov.

V letu 2020 sta se v primerjavi z letom 2019 zaradi epidemije covida-19 izrazito povečala število in delež najzahtevnejših neg tretjega in četrtega tipa. Posledično so se povišala plačila ZZZS domovom upokojencev po pacientu. Zaradi tega in priznanih višjih cen zdravstvenih storitev (v povprečju za pet odstotkov) je ZZZS v letu 2020 za zdravstveno nego v vseh socialnih zavodovih namenil 23 milijonov evrov več kot v letu 2019, kar predstavlja kar 16,3-odstotno povišanje odhodkov ZZZS. »To je najvišje povišanje odhodkov ZZZS za posamezne zdravstvene dejavnosti, denimo več kot za bolnišnično dejavnost, specialistično-ambulantno dejavnost, zobozdravstveno dejavnost …« so poudarili na ZZZS.

V letu 2019 so odhodki ZZZS za socialne zavode znašali dobrih 142 milijonov evrov, lani 165. Za letos jih načrtujejo v znesku 161 milijonov evrov.

December 2019 in december 2020: 430.000 evrov več za plače

V DU Ptuj so se lani stroški dela povišali, kaže primerjava izplačila plač v mesecih pred in med epidemijo. Primerjali smo izplačilo plač za december 2019 in december 2020. Razlika je dobrih 430.000 evrov (v enem mesecu). Za decembrske plače 402 zaposlenih sodelavcev (2019) je DU Ptuj namenil 650.000 evrov. Stroški izplačila plač za december 2020 so znašali 1.082.537 evrov za 440 zaposlenih. Če izračunamo povprečno izplačano plačo v domu za december 2019, pridemo do zneska 1616 evrov, povprečni znesek plače za december 2020 pa je 2460 evrov.

Kot je povedala direktorica Šiplič Horvatova, so diplomirane sestre, ki so delale z okuženimi ali obolelimi za covidom-19, prejele okoli 680 evrov višjo mesečno plačo, kot jo prejemajo v običajnih razmerah. Plača delovnih terapevtov se je povprečno dvignila za dobrih 630 evrov, srednjih medicinskih sester za 475 in bolničarjev za 373 evrov. Navedeno velja za zaposlene, ki so delali z okuženimi ali obolelimi za covidom-19, prikazani zneski so bruto vrednosti.