čakajo na odgovor ministrstva

Tonin gasilcem ne privošči dodatka, že eno leto jih vleče za nos

Mihael Korsika
16. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Slaba dva tedna po izsiljenem sestanku članov Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije s predstavnikom obrambnega ministrstva slednje še vedno ni odgovorilo sindikatu, kdaj se bodo nadaljevala pogajanja. Generalni sekretar sindikata David Švarc meni, da imata minister Matej Tonin in državni sekretar Damijan Jaklin skrajno neprimeren odnos do poklicnega gasilstva.

sta
V Sloveniji je okoli 1000 poklicnih gasilcev.

Po tem, ko so predstavniki sindikata 4. marca s samoiniciativnim prihodom dejansko izsilili sestanek s predstavnikom ministrstva, se obrambno ministrstvo na njihov poziv po nadaljevanju pogajanj še vedno ni odzvalo.

Sindikat poklicnih gasilcev tako že več kot eno leto čaka na nadaljevanje pogajanj za sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev položajnega dodatka za gasilce.

STA
Obrambni minister Matej Tonin zagotavlja, da je ministrstvo ves čas pripravljeno na pogovore.

Ministrstvo zahteva nekaj, kar že ima

V Sloveniji je približno 1000 poklicnih gasilcev, njihova povprečna plača pa je na ravni povprečne republiške plače. Po oceni Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije bi vodstveni dodatek pripadal 20 do 25 odstotkom poklicnih gasilcem, ki so vodje operativnih ekip. Višina dodatka je odvisna od velikosti ekipe in se giba med pet in 12 odstotki plače. Po izračunu sindikata bi ta v povprečju znašal osem odstotkov oziroma 100 do 150 evrov dodatka.

Po sestanku 4. marca je ministrstvo sindikat pozvalo, naj jim pošlje svoje zahteve, kar pa je Švarc v pogovoru za Novice Svet24 označil za sprenevedanje. »Mi na to nismo pristali, da jim bomo ponovno pošiljali zahteve, saj smo na sestanku jasno povedali, da vse to že imajo,« je poudaril generalni sekretar sindikata.

Predlog kolektivne pogodbe za normativni del je sindikat po njegovih besedah ministrstvu poslal že leta 2019. »Druga zaveza, stavkovna, ureditev položajnega dodatka, pa je tako ministrstvu za obrambo kot ministrstvu za javno upravo več kot dobro znana,« je še pojasnil Švarc. V pozivu ministrstva za posredovanje zahtev Švarc sicer vidi manever, s katerim bi se ministrstvo nato izgovarjalo, da je eno leto čakalo na zahteve sindikata.

Ob tem je zavrnil navedbe vrha ministrstva, da gre dejansko za tri leta stare zaveze in da prejšnje vlade niso okoli tega nič naredile. »Poudarjamo, da nikogar nočemo braniti. Ne bomo se pustili zavajanju in predvsem politiziranju tega vprašanja, ker se v to nismo spustili iz tega razloga, temveč gre za dejanske zaveze vlade,« je še dejal generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije.

Po njegovi besedah je sindikat stavkovno zavezo podpisal januarja leta 2018 z vlado Mira Cerarja oziroma s takratno obrambno ministrico Andrejo Katič. Do podpisa sporazuma je prišlo po enomesečnih pogajanjih, le teden dni pred napovedano stavko.

Pogajanja Časovne zahteve sindikata Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije pričakuje, da se bodo pogajanja za sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva nadaljevala še pred koncem tega meseca, uveljavitev položajnega dodatka za gasilce pa pričakujejo najpozneje do konca aprila. 

Kot je spomnil Švarc, je stavkovni dogovor obsegal bistveno več kot le položajni dodatek. »Najpomembnejša stvar je bila odprava plačnih anomalij, kar se je izvedlo. To je bilo izvedeno v manj kot dveh mesecih. Izenačile so se pravice z drugimi primerljivimi poklici glede dodatka za stalnost. Čeprav je to terjalo tudi spremembo zakonodaje, je bila zadeva izpeljana v štirih mesecih,« je še povedal Švarc in dodal, da je takrat nekje zaradi odstopa Cerarja padla vlada.

»Postopki glede položajnega dodatka, ki so se že izvajali, so terjali tudi spremembo nazivov delovnih mest v dejavnosti in podobno. Nadaljevali so se tudi v času Šarčeve vlade, ki je tudi nismo napadali prvi mesec, kot tudi ne Janševe. Postopki so že potekali glede položajnega dodatka in kolektivne pogodbe. Ko je Šarec odstopil, smo bili obveščeni o odpovedi pogajalske seje med ministrstvom in sindikatom.«

STA
Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc meni, da se obrambno ministrstvo spreneveda.

Polletni mrk

Sindikat je sicer vztrajal, da bi se morala pogajanja nadaljevati, a je vlada v odstopu prav tako vztrajala, polna opravilnosti, zato ne morejo nadaljevati. Na ministrstvu so jim po navedbah Švarca zagotovili, da bodo takoj, ko bo oblikovano novo vodstvo ministrstva in pogajalska skupina, obveščeni o nadaljnjem poteku pogajanj.

Po polletnem čakanju se je sindikat oktobra prvič obrnil na ministrstvo v novi sestavi in jih pozval k nadaljevanju pogajalskega procesa do konca meseca. »Na ta naš poziv ni bilo niti odgovora. Sedemnajstega novembra smo nato od državnega sekretarja dobili uradno obvestilo, da pogajanj ne bo, dokler o tem ne odloči vlada,« je še dejal Švarc.