Boj z epidemijo

Levica in LMŠ znova zavrnili Pahorjevo vabilo

J.P./STA
16. 3. 2021, 17.09
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 17.14
Deli članek:

Druge stranke napovedujejo udeležbo. Razpravljali bodo o strategiji boja z epidemijo in nujnih spremembah v zdravstvu.

STA
Sredino srečanje politične in strokovne javnosti glede epidemije se bo odvijalo brez Levice in LMŠ.

Sredinega srečanja vodij parlamentarnih strank in poslanskih skupin ter ministra za zdravje Janeza Poklukarja s strokovno skupino, na katerega vabi predsednik republike Borut Pahor, se tudi tokrat ne bosta udeležili LMŠ in Levica. 

Kot je Pahor navedel v vabilu, je namen srečanja na Brdu pri Kranju izmenjava mnenj in stališč o ključnih vprašanjih in ukrepih, pomembnih za uspešno strategijo soočanja z epidemijo covida-19, vključno z morebitnimi predlogi za nujno potrebne sistemske spremembe v javnem zdravstvenem sistemu.

Za srečanje so se predsednik republike ter predsednici in predsedniki parlamentarnih strank dogovorili na prvem sestanku na Brdu pri Kranju 24. februarja. Tudi tedaj se srečanja nista udeležili le vodstvi opozicijskih LMŠ in Levice.

V LMŠ so ob Pahorjevi napovedi novega srečanja minuli teden pozvali, naj bo nujna poglobljena razprava politike in stroke v državnem zboru. Vložili so tudi zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo. "Če želiš imeti tako srečanje, razvozlati razloge, zakaj smo v taki situaciji, in preprečiti morebitno ponovitev v prihodnje, moraš priznati, da si zavozil. Ta vlada ne priznava, da je zavozila reševanje in obvladovanje epidemije," je v današnji izjavi v DZ dejala poslanka LMŠ Jerca Korče. Prostor za razpravo, tudi s stroko, pa je po njenih besedah DZ, kjer to lahko sliši tudi javnost.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnji izjavi ocenil, da sredino srečanje ne bo prineslo nič drugega kot legitimacijo delovanja te vlade, ki po njegovem mnenju ruši demokratične institucije in demokratični red v državi. Podobno kot v LMŠ tudi v Levici menijo, da je prostor za razpravo, kot je strategija izhoda iz covidne krize, državni zbor.

Člani vlade in koalicijski poslanci pa po Mesčevih besedah zavračajo kakršen koli dialog z opozicijo v parlamentu. Premier Janez Janša je to na več točkah pokazal tudi sam, je ugotavljal. Zdaj pa bi po njegovih navedbah "preko predsednika Pahorja rad ustvarjal nek videz demokratičnosti, kompromisov in dialoškosti, in sicer tako, da bi razpravo iz institucije, kjer bi morala biti - iz parlamenta - prestavljal na neke neformalne krožke".

V drugih strankah so napovedali, da se bodo udeležili sredinega srečanja na Brdu pri Kranju. V SAB so dodatno pojasnili, da so pri Pahorju dobili zagotovila, da se bodo pogovarjali tudi o napakah, ki so bile storjene v epidemiji, zato se bodo srečanja udeležili. Glede tega so se namreč dogovorili na februarskem srečanju, je minuli teden spomnila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Pahor je ob današnjem obisku Brežic povedal, da se veseli sredinega srečanja. Po njegovih besedah bodo poskušali ugotoviti, katere smeri ukrepanja so najbolj primerne, da bomo zavarovali zdravje in življenja ljudi ter v nekem sorazmerju znova odpirali javno življenje. Zahvalil se je ministru za zdravje, da bo posvet izkoristil za predloge, ki sežejo čez ukrepanje v času epidemije.