80 novih konic

Boris Johnson bo jedrsko okrepil Združeno kraljestvo

B.K./STA
16. 3. 2021, 16.13
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 16.14
Deli članek:

Britanska vlada se je odločila za povečanje arzenala jedrskega orožja.

Profimedia
Se bo oboroževalna tekma sploh kdaj končala?

Velika Britanija je danes napovedala, da bo povečala svoje zaloge jedrskega orožja in tako obrnila dosedanje usmeritve zmanjševanja, ki so jih uvedli po koncu hladne vojne.

Po novem bodo svoj jedrski arzenal omejili na 260 bojnih konic. Doslej je bila ta omejitev na podlagi strateškega načrta iz leta 2010 postavljena pri 180 jedrskih konicah.

Nova britanska varnostna strategija napoveduje strateški premik Velike Britanije proti vzhodni Aziji, ki jo opredeljujejo kot "motor rasti" v svetu. Kitajsko označujejo za "sistemski izziv", Rusijo pa kot "najbolj akutno in neposredno grožnjo" Veliki Britaniji. Združeno kraljestvo bo zato "aktivno nasprotovalo in se branilo pred celim spektrom groženj, ki izvirajo iz Rusije", dokler se odnosi z Moskvo ne bodo popravili, piše v vladnem dokumentu.

Gre za prvo prenovo britanske zunanje in varnostne politike po brexitu in največjo po koncu hladne vojne. Britanski premier Boris Johnson je ob njeni predstavitvi poudaril, da bo Velika Britanija še naprej odločna članica zveze Nato in da se bo z zavezniki in partnericami skupaj spopadala z izzivi varnosti v fizičnem in virtualnem svetu.